Skaldjursplatå med tre goda såser
10 feb, 2019
AvRedaktionen
Bjud på en lyxig skaldjursplatå med hummer, kräftor och räkor. Lägg upp skaldjuren på is eller snö på ett vackert fat. Servera med citronklyftor och goda såser.
Annons
2 personer
Tid: 20 minuter
Skaldjursplatå:
1 hummer
6 havskräftor
2 nävar röka räkor
1 citron (i klyftor)
Örtolja:
2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad gräslök, mynta, basilika
peppar
Gör så här:
- Mixa örter och vitlök.
- Blanda ner olivolja, peppra efter smak
- Låt blandningen dra ett tag så blandas smakerna.
- Oljan håller ett par dagar i kylskåp.
Majonnäs med citron- eller tryffelsmak:
2 äggulor
2 dl rapsolja
1/2 tsk dijonsenap
salt och peppar
Smaksättning, citronmajonnäs:
saft och skal från 1 citron
en nypa salt och vitpeppar
Smaksättning, tryffelmajonnäs:
1 tsk hackad tryffel
1 msk tryffelolja
Gör så här:
- Se till att alla ingredienser har samma temperatur för bästa resultat.
- Lägg äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Vispa äggulorna och tillsätt oljan under vispningen, till början en början droppvis och därefter i en tunn stråle.
- När majonnäsen har en bra konsistens, smaka av med rivet skal och saft från en halv till en citron eller tryffelhack och -olja.
- Salta och peppra efter smak.
Av: Isabelle Olander
Recept: Filippa Ersson-Löf
Foto: Lina Granfelt
Assistent: Emma Nilsson
Annons