Friterad sparris med vaktelägg, rökt lax, löjrom och avokadokräm
1. Friterad sparris
4-6 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 knippe sparris
1 liter frityrolja
flingsalt
Frityrsmet:
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 äggula
2 dl öl
Gör så här:
Skär eller bryt bort den nedersta torra delen på sparrisen. Gör frityrsmeten genom att vispa ihop mjöl, salt och äggula. Vispa i ölen till en slät smet. Häll smeten i en låg form och lägg i sparrisen så smeten täcker. Hetta upp oljan till 175°. Mät med termometer eller lägg i en brödbit som ska snabbt bli gyllene. Fritera några sparrisar åt gången. Låt rinna av på hushållspapper. Salta generöst. Servera direkt.
2. Kokta vaktelägg med havssalt
4–6 personer
Tid: 3 minuter
Vackert, kul och gott med vaktelägg på plockfatet. Det går förstås lika bra med vanliga hönsägg, men de måste förstås kokas längre.
Du behöver:
12 vaktelägg eller 6 hönsägg
havssalt
Gör så här:
Lägg vakteläggen i en liten kastrull med kallt vatten. Låt det koka upp och sjuda 1–2 minuter. Spola av i iskallt vatten och servera med lite havssalt.
3. Rökt lax med löjrom och avokadokräm
4-6 personer
Tid: 20 minuter
Rökt lax och avokado är en oslagbar kombo. Om du vill kan du servera på en rostad brödbit.
Du behöver:
2 väl mogna avokado
1 chili (urkärnad och finhackad)
3 msk koriander (finhackad)
1 msk dill (finhackad)
1 msk rödlök (finhackad)
½ citron (pressad)
flingsalt och nymald svartpeppar
200 kallrökt lax i tunna skivor
80 g löjrom
färska korianderkvistar
Gör så här:
Dela, kärna ur och gröp ur fruktköttet ur avokadofrukterna i en stor skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och mosa slätt med en gaffel. Vispa ihop till en fluffig kräm. Smaka av med salt och peppar. Rulla in avokadokrämen i laxskivorna eller servera den till. Toppa med en sked löjrom och korianderkvistar. Dra ett par varv med pepparkvarnen.
Av: Liselotte Forslin
Foto: Lennart Weibull