Hemmagjorda geléhjärtan
Tid: 2 dagar
Du behöver, dag 1:
6 st gelatinblad
50 g glukos (finns att köpa på apoteket)
1 dl socker
2.5 dl vatten
7 droppar flytande arom – t.ex. citron
karamellfärg
isbitsformar av silikon
digital termometer
Du behöver, dag 2:
socker
citronsyra
matolja till pensling
Tillagning 2 h
Dag 1: Pensla formarna med lite matolja. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda glukos, socker och vatten i en kastrull med tjock botten. Låt allt koka upp, stick ner digitaltermometern och koka massan på medelhög värme tills termometern visar 122°. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem med händerna och lägg dem i en kastrull tillsammans med 2 msk nytt vatten. Värm detta försiktigt på låg värme tills gelatinet har smält helt och hållet. Gelatinet får inte koka. Ta sockerblandningen från värmen och blanda ner det smälta gelatinet, aromen och några droppar färg. Låt allting svalna tills temperaturen sjunkit till cirka 70°. Fyll formarna med smeten och låt allt stelna i rumstemperatur över natten.
Dag 2: Nu kan du välja hur du vill ha dina gelébitar. Gillar du surisar kan du blanda lite citronsyra med socker och rulla bitarna i detta. Eller så rullar du dem i bara socker. Om du inte vill ha någonting alls på dem kan du pensla gelébitarna med matolja så klibbar de inte.