Gravad lax på 3 olika sätt
1. Klassisk gravad lax
1 kg benfri lax
4 msk socker
3 msk salt
1 tsk vitpepparkorn
1 hg dill (grovt skuren, även stjälkarna)
Gör så här:
Krossa vitpepparkornen i en mortel. Blanda ihop med socker och salt. Strö hälften av blandningen på botten av en form. Strö över en näve dill. Lägg på laxen med skinnsidan neråt. Strö resten av blandningen ovanpå och gnid in den med resten av dillen. Sätt på gladpack och ställ in i kylen och låt stå minst 2 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden. Skär i tunna skivor och servera!
2. Rödbetsgravad lax
1 kg benfri lax
1/2 dl socker
1 1/2 dl salt
1 msk vitpeppar (grovmalen)
250 g rödbetor
2 apelsiner (även skalet)
Gör så här:
Koka rödbetorna med skal i saltat vatten tills de blir mjuka. Skala rödbetorna och dela i klyftor. Rosta i ugnen med lite olja på 175° ca 15 minuter. Riv skalet av apelsinerna och pressa ur saften i en bunke. Skär laxen och lägg i en plastpåse, blanda salt, socker och vitpeppar och slå i påsen. Lägg sedan i rödbetorna plus eventuellt spad och apelsinsaft plus skalet. Knyt ihop påsen och lägg i kylen. Vänd påsen en gång om dagen för att få en jämn gravning i 2 dagar.
3. Flädergravad lax
1 kg benfri lax
3 msk socker
3 msk salt
1 tsk kryddpeppar
ca 7 klasar fläderblommor
1 citron
Gör så här:
Blanda salt och socker och strö över köttsidan. Stöt pepparn grovt och strö över. Skala av det tunna gula skalet på en väl tvättad citron och lägg ut på fisken. Skölj flädern och plocka bort de grövsta stjälkarna. Klappa dem torra i en handduk. Lägg fläderblommorna på laxfilén. Lägg laxen i en kraftig plastpåse. Grava två dygn i kylskåp. Vänd påsen några gånger under tiden. Skär upp laxen i skivor.
Testa också: Snabbgravad lax med löjromskräm
Av: Linda Sandberg
Foto: Kirsten Hinder