Rökgrillade kycklinglår med citron och rosmarin
6 personer
Du behöver:
18 kycklinglårfiléer
salt
nymalen svartpeppar
2 citroner, skalet
2–3 msk finhackad, färsk rosmarin
en rejäl näve rökspån, t ex från äpple eller al
Gör så här:
Fyll ena halvan av klotgrillen med briketter och tänd grillen. Använd briketter eftersom de brinner längre än kol. Vänta tills kolen blivit grå och har en fin glöd. Lägg under tiden rökspånen i vatten. Salta och peppra kycklinglårfiléerna på båda sidor. Riv skalet av citronen och hacka rosmarinen fint. Fördela dem på insidorna av filéerna och rulla ihop. Bind samman med snöre. Skiva vattenmelonen i tjocka skivor och lägg dem på ett stort fat.
När det blivit dags att grilla, grilla kycklinglåren hastigt runt om över glödbädden, tills de fått fin färg. Flytta över lårfiléerna till andra sidan, dvs den utan kol under (indirekt värme). Lyft upp rökspånen ur vattnet och strö dem över briketterna i grillen. Sätt på locket och låt rökgrilla i ca 30–45 minuter eller tills kycklingen är färdig och köttsaften är klar utan rosa inslag. Kontrollera temperaturen så att det inte blir för varmt.
Servera kycklingen tillsammans med vattenmelonsallad och BBQ-sås.
Recept: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner