Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grov stenugnskaka

06 maj, 2015
AvCassandra Lindblom
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
recept-pa-stenugnskaka

5–6 platta brödkakor

Tid: 3 timmar och 30 minuter

Det här grova brödet går givetvis utmärkt att grädda i vanlig ugn också.

steg 1

5 dl fingervarmt vatten

25 g färsk jäst

1 msk brödsirap

50 g (1 dl) rågsikt

150 g (2 1/2 dl) grahamsmjöl

Blanda dessa ingredienser och låt bubbla upp i bunken i cirka en timme.

steg 2

tillsätt:

1 1/2 msk salt

2 1/2 msk kallpressad rapsolja

200 g (ca 3 1/3 dl) grahamsmjöl

300 g (5 dl) vetemjöl special

Kör i degblandare cirka 15 minuter. Degen ska vara smidig men ganska lös. Lägg över degen i oljad bunke med lock. Oljan gör att degen släpper lätt när du ska hälla ut den på bakbordet. Låt vila 30 minuter.

Dela till bollar på cirka 200 gram, det blir fem–sex stycken. Kavla ut varje boll till en platt rundel. Degen är lös, så enklast är att kavla direkt på bakplåtspappret med mycket mjöl på degkakan. Låt jäsa minst en timme. Sätt ungen på 280 ° och grädda i 5–10 minuter. Låt svalna under duk.

Annons