Grov stenugnskaka
5–6 platta brödkakor
Tid: 3 timmar och 30 minuter
Det här grova brödet går givetvis utmärkt att grädda i vanlig ugn också.
steg 1
5 dl fingervarmt vatten
25 g färsk jäst
1 msk brödsirap
50 g (1 dl) rågsikt
150 g (2 1/2 dl) grahamsmjöl
Blanda dessa ingredienser och låt bubbla upp i bunken i cirka en timme.
steg 2
tillsätt:
1 1/2 msk salt
2 1/2 msk kallpressad rapsolja
200 g (ca 3 1/3 dl) grahamsmjöl
300 g (5 dl) vetemjöl special
Kör i degblandare cirka 15 minuter. Degen ska vara smidig men ganska lös. Lägg över degen i oljad bunke med lock. Oljan gör att degen släpper lätt när du ska hälla ut den på bakbordet. Låt vila 30 minuter.
Dela till bollar på cirka 200 gram, det blir fem–sex stycken. Kavla ut varje boll till en platt rundel. Degen är lös, så enklast är att kavla direkt på bakplåtspappret med mycket mjöl på degkakan. Låt jäsa minst en timme. Sätt ungen på 280 ° och grädda i 5–10 minuter. Låt svalna under duk.