Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Hemgjorda energibars med frukt och nötter

12 mar, 2017
AvRedaktionen
Hemgjorda energibars med frukt och nötter.
Hemgjorda energibars med frukt, nötter och havregryn är perfekt till barnkalaset. Mumsiga godsaker som barnen gillar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

ca 20 stycken

Tid: 1 timme och 10 minuter

Ingredienser 

200 g smör

150 g blandad torkad frukt, t ex aprikoser, dadlar, tranbär, katrinplommon

4 msk ljus sirap

1 1/4 dl farinsocker

8 dl havregryn

100 g cashewnötter

en nypa salt

150 g mörk choklad att doppa i (valfritt)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Smöra en form, ca 20×30 cm. Hacka den torkade frukten och nötterna grovt. Mät upp sirap, socker och smör i en kastrull och låt smälta samman på medelhög värme tills smöret smält och massan är gyllene. Ta kastrullen från värmen och rör i den torkade frukten, havregrynen, nötterna och saltet.

Häll blandningen i formen och tryck till den ordentligt med handen eller baksidan av en träslev. Ställ in formen i mitten av ugnen och baka cirka 40–45 minuter. Ta ut formen och låt kakan svalna något innan du skär upp den i rutor med en vass kniv. Låt sedan kallna helt i formen innan du lossar dem. Om du vill doppa dem i choklad; smält chokladen över ett vattenbad och doppa rutorna till hälften. Låt rinna av och lägg dem en stund i kylen så att chokladen stelnar helt innan du packar ner dem.

Hemgjorda energibars med frukt och nötter.
Hemgjorda energibars med frukt och nötter.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons