Hemgjorda energibars med frukt och nötter
ca 20 stycken
Tid: 1 timme och 10 minuter
Ingredienser
200 g smör
150 g blandad torkad frukt, t ex aprikoser, dadlar, tranbär, katrinplommon
4 msk ljus sirap
1 1/4 dl farinsocker
8 dl havregryn
100 g cashewnötter
en nypa salt
150 g mörk choklad att doppa i (valfritt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Smöra en form, ca 20×30 cm. Hacka den torkade frukten och nötterna grovt. Mät upp sirap, socker och smör i en kastrull och låt smälta samman på medelhög värme tills smöret smält och massan är gyllene. Ta kastrullen från värmen och rör i den torkade frukten, havregrynen, nötterna och saltet.
Häll blandningen i formen och tryck till den ordentligt med handen eller baksidan av en träslev. Ställ in formen i mitten av ugnen och baka cirka 40–45 minuter. Ta ut formen och låt kakan svalna något innan du skär upp den i rutor med en vass kniv. Låt sedan kallna helt i formen innan du lossar dem. Om du vill doppa dem i choklad; smält chokladen över ett vattenbad och doppa rutorna till hälften. Låt rinna av och lägg dem en stund i kylen så att chokladen stelnar helt innan du packar ner dem.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner