Hemgjord müsli med nötter och frön
1 liter
Du behöver:
1 liter grynblandning, t ex havre, råg, bovete, dinkel
2 dl hasselnötter (ca 100 g)
2 dl sötmandel
1 1/2 dl pumpakärnor
1 1/2 dl solrosfrön
1 krm salt
3/4 dl honung
1/2 dl vatten
3/4 majsolja (alt. solros)
1 apelsin, skal + saft
1 dl gojibär (eller andra torkade bär som blåbär eller tranbär)
1 1/2 dl ekologiska russin
1 1/2 dl torkade osvavlade ekologiska aprikoser (grovt hackade)
2 dl rostad hyvlad kokos
ev 1 dl frystorkade hallon
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda grynen med grovt hackad sötmandel, hasselnötter, pumpakärnor, solrosfrön och salt i en rymlig bunke. Blanda ihop honung, olja, vatten och skal och saft från apelsin i en skål. Häll det över grynen och blanda runt. Fördela grynblandningen på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta grynen i 15–20 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Rör om då och då. Ta ut grynen, låt svalna och blanda dem med aprikoser, russin och hyvlad kokos.