Miniburgare med fetaoströra och rödlöksmarmelad
Ca 12 små hamburgare
Tid: 1 timme och 15 minuter
Du behöver:
500 g högrev
300 g rökt sidfläsk i bit
salt
nymalen svartpeppar
valfritt bröd, stansat som rundlar eller skuret i mindre, passade bitar
Rödlöksmarmelad:
3 rödlökar
1 äpple
2 dl socker
2 msk ättikssprit, 12%
1 krm salt
2 stjärnanis
Fetaostöra:
150 g fetaost
1 dl yoghurt 10%
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
salt
nymalen svartpeppar
ruccola
Gör så här:
Börja med att lägga in sidfläsket i frysen tills det blivit riktigt kallt och lite hårt, men inte genomfruset, så blir det lättare att riva det sen. Ta fram färsen så att den hinner bli rumstempererad.
Skala och skiva under tiden rödlöken till rödlöksmarmeladen. Skala och hacka äpplet i grova bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter. Ställ i kylen och låt svalna.
Mosa eller mixa samman fetaosten med yoghurt, vitlök, honung, salt och peppar. Ställ kallt.
Stansa, eller skär brödet i lagom stora bitar.
Ta ut sidfläsket ur frysen och riv det grovt på ett rivjärn. Blanda med högrevsfärsen, salt och peppar. Provstek gärna en liten bit och smaka av. Låt färsen stå framme i rumstemperatur medan du tänder grillen. Forma färsen till små burgare och grilla dem några minuter på båda sidor. Tänk på att det går ganska fort eftersom de är så små. Arrangera hamburgarna med fetaröra, rödlöksmarmelad och ruccola mellan två brödskivor.
Tips! Blir det rödlöksmarmelad över, håller den ett par månader i kylen. Perfekt att ta fram till sommarens andra grillmiddagar!
Recept: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner