Mums-mums med apelsinsmak
Ca 20 stycken
Tid: 45 minuter
Du behöver:
1 dl äggvitor (ca 3 ägg)
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
1 tsk finrivet apelsinskal + lite till garnering
8–10 smörgåsrån
200 g mörk choklad av fin kvalitet
2 msk matolja
Gör så här:
Riv apelsinskalet fint och lägg åt sidan. Vispa äggvitorna, socker och vaniljsocker med hjälp av en elvisp tills det blir marängstyvt. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten. Krama sedan ur dem och smält dem försiktigt i en kastrull på låg värme.
Ta lite av marängvispet och rör ner i det smälta gelantinet för att temperera det. Häll sedan över allt i den övriga marängsmeten och blanda väl. Vänd ner apelsinskalet. Häll smeten i en spritspåse.
Ta ut 2 rånbottnar av varje smörgåsrån, ca 3–4 cm i diameter. Det går bra att stansa ut dessa med ett glas. Spritsa därefter ut marängsmeten till en topp på varje rånbotten.
Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda ned oljan så att den blir lite rinnigare och lättare att doppa i. Doppa gräddbullarna och ställ dem på ett galler med ett bakplåtspapper under.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner