Nutella cupcakes av Roy Fares
12 cupcakes
Ingredienser:
120 g vetemjöl (2 dl)
130 g strösocker (1 1/2 dl)
30 g kakao (¾ dl)
9 g bakpulver (1 ½ tsk)
4 g maizena majsstärkelse (1 tsk)
3 g salt (½ tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
55 g ägg (1)
75 g mjölk, 3% (¾ dl)
45 g vegetabilisk olja (½ dl)
50 g varmt kaffe eller kokande vatten (½ dl)
Nutellafrosting:
150 g mörk choklad, 70%
250 g rumstempererat osaltat smör
150 g florsocker (2 ½ dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
2 g salt (¼ tsk)
100 g nutella (1 dl)
Gör så här:
Cupcakes: Sätt ugnen på 170 grader. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman ägg, mjölk och olja lite lätt med en handvisp i en annan bunke. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott och blanda till en slät och fin smet. Tillsätt lite i taget av kaffet och blanda tills det blir en tunn och fin smet. Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt, fyll formarna till knappt ¾ med smet och grädda mitt i ugnen i 17–18 minuter. Känn efter med sticka att muffinsen är genomgräddade. Låt svalna helt.
Nutellafrosting: Hacka chokladen och smält försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en bunke. Tillsätt nutella samt choklad vispa ordentligt. Om frostingen känns för lös kan den stå i kylen i 10 minuter och stelna till lite.
Spritsa frosting på varje cupcake och strö eventuellt över strössel.