Rågbröd i bitar
15–20 mindre bröd
Tid: 3 timmar och 30 minuter
Du behöver:
250 g (ca 3 1/2) rågkross
5 dl vatten, fingervarmt
300 g (6 dl) grovt rågmjöl (+60 g om brödsirap används)
250 g (5 dl) speltmjöl
60 g vörtmix
1 1/2 msk salt
25 g färsk jäst
3 msk mörk sirap
ytterligare cirka 4 dl vatten (degen ska vara kladdig men formbar)
Gör så här:
Koka upp 5 dl vatten och tillsätt rågkross. Rör om, låt kallna och svälla i en timme.
Tillsätt övriga ingredienser, dosera vattnet och bearbeta i maskin i 15–20 minuter. Låt vila i en timme. Strö ut rikligt med rågmjöl på bakbordet. Häll upp degen på bakbordet och baka ut platta små avlånga kakor med handen. Använd mycket rågmjöl även till utbakningen!
Jäs en timme på plåt under handduk, nagga med gaffel och grädda i 230–250° cirka 12 min eller tills bröden mörknat och fått yta.