Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rågbröd i bitar

06 maj, 2015
AvRedaktionen
Brödmalt är inte alltid så lätt att hitta. Får du inte tag på brödmalt, använd brödsirap istället för vanlig mörk sirap och tillsätt extra mjöl.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rågbröd i bitar.
Rågbröd i bitar.

15–20 mindre bröd

Tid: 3 timmar och 30 minuter

Du behöver:

250 g (ca 3 1/2) rågkross

5 dl vatten, fingervarmt

300 g (6 dl) grovt rågmjöl (+60 g om brödsirap används)

250 g (5 dl) speltmjöl

60 g vörtmix

1 1/2 msk salt

25 g färsk jäst

3 msk mörk sirap

ytterligare cirka 4 dl vatten (degen ska vara kladdig men formbar)

Gör så här:

Koka upp 5 dl vatten och tillsätt rågkross. Rör om, låt kallna och svälla i en timme.

Tillsätt övriga ingredienser, dosera vattnet och bearbeta i maskin i 15–20 minuter. Låt vila i en timme. Strö ut rikligt med rågmjöl på bakbordet. Häll upp degen på bakbordet och baka ut platta små avlånga kakor med handen. Använd mycket rågmjöl även till utbakningen!

Jäs en timme på plåt under handduk, nagga med gaffel och grädda i 230–250° cirka 12 min eller tills bröden mörknat och fått yta.

Annons