Rosentårta med pistasch
10-12 bitar
Tid: ca 1 timme
Du behöver:
150 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
50 g pistaschnötter (finhackade)
1 msk rosenvatten
Till formen:
smör och ströbröd
Fyllning:
4 dl vispgrädde
2 dl florsocker
ca 1 1/2 msk rosenvatten
1 dl finhackade pistaschnötter
Garnering:
1 msk florsocker
färska eller kanderade rosenblad*
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form som är cirka 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Smält smöret och låt de svalna något. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda mjölken med smöret och blanda ner det med äggblandningen. Blanda vetemjöl med bakpulver och salt. Vänd ner det i smeten och blanda noga. Tillsätt finhackade pistaschnötter och en msk rosenvatten och blanda. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i cirka 35-45 minuter tills ett stickprov visat att kakan är torr. Ställ att svalna i formen. Vispa grädden lätt och fluffig och tillsätt florsocker och rosenvatten efter smak, ca 1 1/2 msk. Tillsätt eventuellt ytterligare rosenvatten i grädden om det behövs. Smaken ska kännas men inte ta över. Dela kakan i två delar och fyll med rosengrädden. Strö över finhackade pistaschnötter och lägg på den andra delen. Garnera med obesprutade färska eller kanderade rosenblad och pudra över florsocker.
*Så här gör du kanderade rosenblad:
Skölj 10 obesprutade rosenblad noga i kallt vatten och lägg dem på hushållspapper att torka. Vispa 1 äggvita lätt med en gaffel. Pensla rosenbladen med äggvitan och strö över 3 msk socker på bägge sidor. Lägg på bakplåtspapper att torka över natten eller upp till ett dygn i rumstemperatur tills bladen är torra. Vänd någon gång så att de torkar ordentligt.
Av: Maria Zihammou
Foto: Åsa Dahlgren