Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sirapslimpa

06 maj, 2015
AvCassandra Lindblom
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
recept-pa-sirapslimpa

Sirapslimpa

2 limpor

Tid: 4 timmar

Sött fluffigt och gott. Skär tjocka skivor och servera med hemkärnat smör och en god ost!

5 dl fingervarmt vatten

25 g färsk jäst

200 g (2 1/2 dl) farinsocker

1 msk salt

1 ägg

350 g (7 dl) grovt rågmjöl

550 g (ca 9 dl) vetemjöl

till pensling:

mörk sirap och starkt kaffe

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt socker, salt och ägg. Blanda i mjölet. Arbeta kraftigt i degblandare i 15 minuter. Jäs cirka två timmar.

Häll upp på rikligt mjölat bakbord, dela degen i två delar och knåda för hand med mjölade händer. Lägg upp i brödform eller forma runda bröd direkt på bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 180°. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Före gräddningen penslas brödens yta med en blandning av hälften starkt kaffe, hälften mörk sirap. Pensla gärna på mer sirapsblandning under gräddning. Grädda cirka 45 minuter. Pensla ytterligare sirapskaffe precis då bröden tagits ut ur ugnen.

Annons