Sirapslimpa
Sirapslimpa
2 limpor
Tid: 4 timmar
Sött fluffigt och gott. Skär tjocka skivor och servera med hemkärnat smör och en god ost!
5 dl fingervarmt vatten
25 g färsk jäst
200 g (2 1/2 dl) farinsocker
1 msk salt
1 ägg
350 g (7 dl) grovt rågmjöl
550 g (ca 9 dl) vetemjöl
till pensling:
mörk sirap och starkt kaffe
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt socker, salt och ägg. Blanda i mjölet. Arbeta kraftigt i degblandare i 15 minuter. Jäs cirka två timmar.
Häll upp på rikligt mjölat bakbord, dela degen i två delar och knåda för hand med mjölade händer. Lägg upp i brödform eller forma runda bröd direkt på bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 180°. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Före gräddningen penslas brödens yta med en blandning av hälften starkt kaffe, hälften mörk sirap. Pensla gärna på mer sirapsblandning under gräddning. Grädda cirka 45 minuter. Pensla ytterligare sirapskaffe precis då bröden tagits ut ur ugnen.