Vit chokladmousse med lemon curd och nötsnittar
Vit chokladmousse
6–8 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
250 g vit choklad
2 dl crème fraiche eller kesella 10%
2 ½ dl vispgrädde
Gör så här:
Hacka chokladen grovt. Koka upp vatten i en kastrull och sänk värmen så det sjuder. Ställ en värmetålig skål som passar över och lägg chokladen i den. Rör tills den smälter. Ta av den från värmen och låt svalna lite innan du blandar med crème fraichen eller kesellan. Vispa grädden och vänd i den. Fyll glas, koppar eller äggskal med moussen. Toppa med en klick lemon curd vid servering.
Hemmagjord lemon curd
Tid: 25 minuter + tid i kyl
Du behöver:
3 ekologiska citroner
4 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
Gör så här:
Riv skalet av citronerna. Blanda ägg och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda försiktigt på låg värme under omrörning i cirka 10 minuter tills det tjocknar lite. Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret och citronskalet tills smöret smälter och röran blir blank. Kyl av lemon curden i kallt vattenbad innan du ställer in den i kylen. Låt den stå där i ett par timmar eller över natten innan servering.
Knapriga nötsnittar
Ca 30 stycken
Tid: 30 minuter
Sega och knapriga på samma gång är de här oemotståndliga små kakorna. Och helt glutenfria!
Du behöver:
50 g smör
200 g hasselnötskärnor
1 dl strösocker
1 tsk rivet citronskal (kan uteslutas)
½ krm salt
1 ägg
3 msk mandelspån, till dekoration
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Kör nötkärnorna i en matberedare till ett fint mjöl. Blanda smält smör, mixade nötkärnor, socker, citronskal, salt och ägg till en smet. Fördela smeten i tre strängar på en bakpappersklädd plåt, cirka tre centimeter breda. Platta till dem lite med en sked. Strö på mandelspån och grädda cirka 15 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna helt innan du skär dem i en centimeter breda sneda snittar.
Av: Liselotte Forslin
Foto: Lennart Weibull