Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Vit chokladmousse med lemon curd och nötsnittar

09 apr, 2017
AvRedaktionen
Vit chokladmousse med lemon curd och nötsnittar.
Det är extra fint att servera moussen i tomma äggskal. Portionerna blir då väldigt små men man kan ställa fram resten av moussen i en skål att fylla på med. Det går bra att köpa färdig lemon curd men om du vill kan du göra en egen av receptet nedan. Gott med en seg och knaprig nötsnitt till.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vit chokladmousse

6–8 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

250 g vit choklad

2 dl crème fraiche eller kesella 10%

2 ½ dl vispgrädde

Gör så här:

Hacka chokladen grovt. Koka upp vatten i en kastrull och sänk värmen så det sjuder. Ställ en värmetålig skål som passar över och lägg chokladen i den. Rör tills den smälter. Ta av den från värmen och låt svalna lite innan du blandar med crème fraichen eller kesellan. Vispa grädden och vänd i den. Fyll glas, koppar eller äggskal med moussen. Toppa med en klick lemon curd vid servering.

Hemmagjord lemon curd

Tid: 25 minuter + tid i kyl

Du behöver:

3 ekologiska citroner

4 ägg

2 dl strösocker

50 g smör

Gör så här:

Riv skalet av citronerna. Blanda ägg och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda försiktigt på låg värme under omrörning i cirka 10 minuter tills det tjocknar lite. Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret och citronskalet tills smöret smälter och röran blir blank. Kyl av lemon curden i kallt vattenbad innan du ställer in den i kylen. Låt den stå där i ett par timmar eller över natten innan servering.

Annons

Knapriga nötsnittar

Ca 30 stycken

Tid: 30 minuter

Sega och knapriga på samma gång är de här oemotståndliga små kakorna. Och helt glutenfria!

Du behöver:

50 g smör

200 g hasselnötskärnor

1 dl strösocker

1 tsk rivet citronskal (kan uteslutas)

½ krm salt

1 ägg

3 msk mandelspån, till dekoration

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Kör nötkärnorna i en matberedare till ett fint mjöl. Blanda smält smör, mixade nötkärnor, socker, citronskal, salt och ägg till en smet. Fördela smeten i tre strängar på en bakpappersklädd plåt, cirka tre centimeter breda. Platta till dem lite med en sked. Strö på mandelspån och grädda cirka 15 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna helt innan du skär dem i en centimeter breda sneda snittar.

Vit chokladmousse med lemon curd och nötsnittar.
Vit chokladmousse med lemon curd och nötsnittar.

Av: Liselotte Forslin
Foto: Lennart Weibull

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons