Ravioli mezzaluna med chorizo och sötpotatis
Ravioli mezzaluna med chorizo och sötpotatis
Vackra halvmånar av pasta med len och läcker fyllning.
4 portioner
Du behöver:
Drygt 4 dl (250 g) durumvetemjöl
4 ägg
Fyllning:
300 g sötpotatis
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
4 msk ricotta
25 g parmesan
1 ekologisk citron
Garnering:
4 stjälkar körvel
Till servering:
50 g pinjekärnor
100 g torkad chorizo
2 dl grön pesto (hemgjord eller färdig)
Gör så här:
1. Häll upp mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mitten. Knäck äggen ner i en skål och vispa upp dem med en gaffel. Häll ner äggmassan i hålet mitt i mjölet. Arbeta försiktigt ihop mjöl och ägg med en gaffel. Arbeta sedan ihop med händerna. Bearbeta i 5–10 minuter tills degen blir elastisk och mjuk. Slå in i plastfolie och låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter, gärna längre.
2. Värm ugnen till 200°. Skala sötpotatisen och skär i stora bitar. Fördela bitarna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Vänd runt sötpotatisen i olja, salt och peppar och baka mjuk i ugnen i ca 25 minuter. Låt sedan svalna helt.
3. Mixa sötpotatis och ricotta till en krämig puré. Riv parmesanen och citronskalet fint och rör ner i purén. Smaka av med citronsaft, salt, peppar och ev lite extra citronzest.
4. Dela degen i mindre bitar och kavla ut den första biten på mjölat bakbord, till en tjocklek på 1–2 millimeter. Täck övrig deg med plastfolie så den inte torkar. Ta ut cirklar ur degplattan med en utstickare, ca 10 cm i diameter. Gör på samma vis med alla degbitar.
5. Lägg en liten klick sötpotatispuré i mitten på varje degcirkel. Fukta cirkelns kant med lite vatten och vik den ena deghalvan över den andra. Tryck ihop kanterna och var noga så att all luft pressas ut, annars kan de spricka vid kokning. Gör gärna ett mönster i kanten med en gaffel. Lägg alla degknyten på en mjölad tallrik, täck med plastfolie.
6. Koka raviolin i lättsaltat vatten i ca 3 minuter vardera. Lyft upp dem en efter en med en hålslev. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna. Skär chorizon i skivor och stek dem spröda. Servera raviolin med pesto, chorizo, pinjekärnor och körvel.
Recept: Linn Grubbström Foto: Peter Kamm