Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Gotland: Restaurangerna du inte får missa i Visby

06 jul, 2024
Restauranger i Visby
Foto: TT
Gotland lockar många turister, särskilt under semestertider. Strosa, upptäcka, bada – och självklart äta – står som oftast på schemat. Här är restaurangpärlorna i Visby du inte får missa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Elsa Billgrens Gotlands-tipsBrand logo
Elsa Billgrens Gotlands-tips

För hemesterfirare känns Gotland nästan lite som att vara utomlands. Och det är inte för intet. På Sveriges största ö, belägen i Östersjön, kan klimatet nämligen skilja sig väsentligt från fastlandet.

Sveriges mest solsäkra plats

Då Gotland toppar listan över Sveriges mest solsäkra platser – dessutom råder det ett mikroklimat innanför ringmuren – kan man här odla råvaror som inte är möjligt någon annanstans i landet. Eller vad sägs om persikor, mullbär och fikon? Kanske är det därför så många restaurangpärlor håller till just här.

Är du en av alla som ska uppleva Gotland i sommar? Här är restaurangerna i Visby du inte får missa.

Annons

Bakfickan

Populär fisk- och skaldjursrestaurang som hållit öppet i över 25 år. Med utsikt över Stora torget och med en meny som anpassas efter årstiderna är detta en populär matdestination för dig som älskar mat från havet.

Adress: Stora torget 1

Crêperie & logi

I Strykjärnshuset mitt i smeten i Visby hittar du Crêperie & logi. Förutom att den gula byggnaden är ett av Gotlands mest fotograferade, huserar sedan 2006 restaurangen som erbjuder söta crêpes och matiga galetter. Under sommartid har restaurangen en härlig uteservering och tar inga bokningar, utan erbjuder endast drop in. Kom i tid!

Adress: Wallérs Plats 3

Villa Alma

Vackert beläget med utsikt över havet och Almedalen ligger boutiquehotellet Villa Alma, där du kan avnjuta frukost (även om du inte själv bor på hotellet), samt middag – och så klart, drinkar – i restaurangen som hämtar inspiration från hela Asien.

Adress: Strandvägen 8

Annons

Lilla Bjers

Sju kilometer söder om Visby ligger den här familjeägda gården, som erbjuder rätter tillagade av endast lokala råvaror. Då maten är helt anpassad efter vad som är i säsong och finns att tillgå i närområdet, finns det ingen satt meny. Menyn består alltid av gårdens egna grönsaker och protein som införskaffats lokalt. Under kvällstid serveras en avsmakningsmeny.

Adress: Västerhejde, Lilla Bjers 410

Bageriet

På Stora torget i Visby ligger Bageriet, där maten är närproducerad och lagas efter säsong. Uteserveringen har utsikt över ruinen Sankta Katarina och restaurangen serveras lunch såväl som middag – med de gotländska grönsaker i centrum.

Adress: Stora torget 7

Surfers

Kryddstarkt och smakrikt, med inspiration hämtad från Sichuanprovinsen. Det är Surfers i Visby. Restaurangen är belägen mitt i smeten och här rekommenderas man beställa ett gäng olika smårätter att dela på. Precis som i Sichuan. Den populära restaurangen tenderar att bli fullbokad, men misströsta inte. Det finns alltid några platser för drop in i baren.

Adress: Södra kyrkaogatan 1

Nytt sätt att resa till Gotland

Nytt för 2024 är att du kan ta kryssningsfartyget Birka Gotland från Stockholm till Visby. Båten avgår från Stadsgården under eftermiddagen och efter en natt ombord (inklusive alla bekvämligheter) vaknar du framme i Visbys hamn, redo för en heldag på Gotland. På kvällen går båten mot hemfärd och du är framme i Stockholm igen dagen därpå.

Annons