Ribollita
Ribollita
4–6 personer
Tid: 45 minuter
Ribollita är en italiensk grönsakssoppa som mättar ordentligt. I den hittar du både grönsaker, bönor och savoykål. En riktig middagssoppa.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 selleristjälkar
3 msk olivolja
500 g krossade tomater
1 liter grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
200 g savoykål
400 g kokta stora vita bönor
socker, salt och nymald svartpeppar
4 tjocka skivor dagsgammalt bondbröd (till servering)
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna morötterna samt strimla selleristjälkarna tvärsöver. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs grönsakerna lätt ett par minuter utan att det tar färg. Häll i krossade tomater, buljong och timjan och låt det sjuda utan lock i cirka 8–10 minuter. Strimla kålen grovt och lägg i. Låt det sjuda ytterligare ett 5 minuter. Tillsätt bönorna och hetta upp. Smaka av med en nypa socker, salt och peppar. Lägg en skiva bröd i varje soppskål och häll soppan över.