Miniscones med russin
Äkta engelska scones är mörare i konsistensen och inte alls som de vi bakar i Sverige. De avnjuts med specialiteten clotted cream (ångad grädde) som tyvärr är omöjlig att få tag på i Sverige.
Ät dem i stället med vispad grädde och skivade jordgubbar, eller servera smör och marmelad till. För att få munsbitsstora scones, använd en utstickare, cirka 4–5 cm i diameter.
Miniscones med russin
ca 30–35 st
Ingredienser:
480 g vetemjöl (ca 8 dl)
12 g salt (2 tsk)
80 g socker (knappt 1 dl)
28 g bakpulver (5 tsk)
160 g svalt osaltat smör (i tärningar)
2 dl mjölk
1 ägg + 1 uppvispat ägg (till pensling)
ev 1 dl russin
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Sikta samman mjöl, salt, socker och bakpulver. Nyp ihop ingredienserna med smöret. Tillsätt mjölken, ägget och russinen och arbeta till en smidig deg. Tillsätt ev ytterligare mjöl, degen ska vara mjuk men inte kladdig.
Kavla ut en 2,5 cm tjock platta på mjölat bakbord och ta ut så många muffins du kan med mjölat mått. Om du kyler degen lätt, kan du kavla ut den igen. Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa en kort stund.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 15 minuter.
Låt svalna, och servera med vispad grädde, färska bär eller sylt.