Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Miniscones med russin

01 sep, 2015
AvRedaktionen
Miniscones med russin.
Scones har, liksom lövtunna sandwichar, sin givna plats vid ett brittiskt afternoon tea. Tillsätt russin i degen om du gillar det.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Äkta engelska scones är mörare i konsistensen och inte alls som de vi bakar i Sverige. De avnjuts med specialiteten clotted cream (ångad grädde) som tyvärr är omöjlig att få tag på i Sverige.

Ät dem i stället med vispad grädde och skivade jordgubbar, eller servera smör och marmelad till. För att få munsbitsstora scones, använd en utstickare, cirka 4–5 cm i diameter.

Miniscones med russin

ca 30–35 st

Ingredienser:

480 g vetemjöl (ca 8 dl)

12 g salt (2 tsk)

80 g socker (knappt 1 dl)

28 g bakpulver (5 tsk)

160 g svalt osaltat smör (i tärningar)

2 dl mjölk

1 ägg + 1 uppvispat ägg (till pensling)

ev 1 dl russin

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Sikta samman mjöl, salt, socker och bakpulver. Nyp ihop ingredienserna med smöret. Tillsätt mjölken, ägget och russinen och arbeta till en smidig deg. Tillsätt ev ytterligare mjöl, degen ska vara mjuk men inte kladdig.

Kavla ut en 2,5 cm tjock platta på mjölat bakbord och ta ut så många muffins du kan med mjölat mått. Om du kyler degen lätt, kan du kavla ut den igen. Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa en kort stund.

Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 15 minuter.

Låt svalna, och servera med vispad grädde, färska bär eller sylt.

Miniscones med russin.
Miniscones med russin. Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons