Rimmad kyckling med örtsås
6 personer
Du behöver:
1 kg kycklingfilé
2 liter vatten
1 stor delad gul lök
10 pepparkorn
2 lagerblad
svartpeppar
chilipulver
rivet citronskal
Saltlag:
5 dl vatten
1 dl salt
2 msk socker
Örtsås:
2 dl färska örter, t.ex. basilika och dill
3 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
4 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
2 tsk honung
salt och peppar
Till servering:
sallad
rödbetsskott
Gör så här:
Blanda saltlagen i en bunke tills saltet löses upp. Lägg hela kycklingfiléer i den kalla lagen och låt stå i kylen 4–5 timmar. Häll av lagen och koka filéerna i osaltat vatten med delad lök och kryddor i 15–20 minuter. Låt kallna snabbt i spadet, sätt gärna ner kastrullen i kallt vatten. Förvara filéerna i lagen så att de håller sig saftiga till servering.
Gör örtsåsen: Mixa örter, vatten och vinäger. Lägg dijonsenap, majonnäs och crème fraiche i en bunke. Vispa ner örtblandningen. Smaka av med honung, salt och peppar.
Ta upp filéerna ur lagen, skiva och krydda dem lite extra med svartpeppar, chilipulver och citronskal. Lägg dem på salladsbädd, skeda över örtsåsen och dekorera med rödbetsskott.
Recept: Ebba von Sydow, Emilia de Poret
Foto: Jacob Fridholm