Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ris à la Malta med körsbärssås

04 dec, 2019
AvRedaktionen
Ris ala Malta med körsbärssås
Svårslagen klassiker! Denna ris à la Malta med körsbärssås och smak av stjärnanis är fräsch och helt oemotståndlig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6-8 portioner

Du behöver:

180 g grötris

1 dl vatten

1 liter standardmjölk

1 vaniljstång

3–4 msk strösocker

1 nypa salt

100 g skållad mandel

4 dl vispgrädde

Körsbärssås:

500 g inlagda körsbär i lag, t ex Amarena eller Skælskør

2–3 stjärnanis

1–2 tsk maizena

Gör så här:

  1. Koka upp ris och vatten i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt mjölk och koka upp under omrörning.
  3. Sänk värmen och låt sjuda på svag värme i ca 40 minuter.
  4. Rör då och då tills gröten fått rätt konsistens.
  5. Testa att riskornen inte är hårda och låt sedan svalna.
  6. Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången.
  7. Rör ner vaniljfrön i gröten.
  8. Smaka av med socker och en nypa salt.
  9. Hacka mandlarna grovt och rör ner i gröten.
  10. Låt stå kallt fram till servering.
  11. Koka upp körsbären och stjärnanis i en kastrull.
  12. Rör ut maizena i lite vatten och justera konsistensen på såsen efter smak.
  13. Ta från värmen och låt stå och dra i 5–10 minuter.
  14. Värm eventuellt upp såsen och servera den ljummen.

Strax innan servering:

  1. Vispa grädden till ett mjukt skum och vänd försiktigt ner i den kalla gröten.
  2. Servera med körsbärssås.
Recept på ris à la Malta med körsbärssås
Ris à la Malta med körsbärssås.

Av: Nadia Mathiasen, Sanna Kekäläinen Foto: Chris Tonnesen, Kirsi-Marja Savola

LÄS MER: 3 goda och nyttiga (!) juldesserter

Annons