Ris à la Malta med körsbärssås
04 dec, 2019
AvRedaktionen
Svårslagen klassiker! Denna ris à la Malta med körsbärssås och smak av stjärnanis är fräsch och helt oemotståndlig.
Annons
6-8 portioner
Du behöver:
180 g grötris
1 dl vatten
1 liter standardmjölk
1 vaniljstång
3–4 msk strösocker
1 nypa salt
100 g skållad mandel
4 dl vispgrädde
Körsbärssås:
500 g inlagda körsbär i lag, t ex Amarena eller Skælskør
2–3 stjärnanis
1–2 tsk maizena
Gör så här:
- Koka upp ris och vatten i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt mjölk och koka upp under omrörning.
- Sänk värmen och låt sjuda på svag värme i ca 40 minuter.
- Rör då och då tills gröten fått rätt konsistens.
- Testa att riskornen inte är hårda och låt sedan svalna.
- Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången.
- Rör ner vaniljfrön i gröten.
- Smaka av med socker och en nypa salt.
- Hacka mandlarna grovt och rör ner i gröten.
- Låt stå kallt fram till servering.
- Koka upp körsbären och stjärnanis i en kastrull.
- Rör ut maizena i lite vatten och justera konsistensen på såsen efter smak.
- Ta från värmen och låt stå och dra i 5–10 minuter.
- Värm eventuellt upp såsen och servera den ljummen.
Strax innan servering:
- Vispa grädden till ett mjukt skum och vänd försiktigt ner i den kalla gröten.
- Servera med körsbärssås.
Av: Nadia Mathiasen, Sanna Kekäläinen Foto: Chris Tonnesen, Kirsi-Marja Savola
LÄS MER: 3 goda och nyttiga (!) juldesserter
Annons