Ris à la Malta med apelsinsås
Ris à la Malta med apelsinsås
Ris à la Malta är en förvanskning av franskans riz à l’amande – det vill säga ”ris med mandel”.
6 portioner
Du behöver:
200 g risgryn
3 dl vatten
1 liter mjölk
¼ tsk salt
100 g mandel
1 vaniljstång
50 g (¾ dl) florsocker
5 dl vispgrädde
2 msk portvin
Apelsinsås:
½ vaniljstång
100 g (1 dl) socker
1 kanelstång
1 stjärnanis
3 kryddnejlikor
5 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk apelsinlikör, t ex Grand Marnier
Till servering:
35 g rostad, grovhackad mandel
Steg 1
Koka upp ris och vatten och låt koka under omrörning i 2 minuter. Tillsätt mjölk och salt och koka upp igen. Låt sjuda på låg värme under lock i ca 50 minuter, rör om flera gånger så det inte bränns vid. Kyl gröten.
Steg 2
Häll kokande vatten över mandlarna och låt dem ligga i ca 10 minuter. Häll av vattnet, häll en ny omgång kokande vatten över mandlarna och låt dem stå i ytterligare ca 5 minuter. Gnugga av skalen på mandlarna i en ren handduk. Hacka mandeln grovt.
Steg 3
Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda med florsockret.
Steg 4
Vispa grädden. Rör ner vaniljsocker, hackad mandel och hälften av den vispade grädden i den kalla risgröten. Vänd sedan ner resten av den vispade grädden. Smaka av och tillsätt ev mer florsocker och lite portvin.
Steg 5
Apelsinsås: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull med socker, vaniljstång, kryddor och apelsinjuice. Koka upp och låt puttra utan lock i 10–15 minuter, tills det tjocknat något. Tillsätt apelsinlikör och koka i ytterligare 2 minuter. Sila av kryddor och vaniljstång.
Steg 6
Servering: Strö mandeln ovanpå gröten och häll lite apelsinsås (varm eller kall) över.
Foto: Betina Hastoft