Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ris à la Malta med apelsinsås

01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på ris à la Malta med apelsinsås
Krämig, söt och alldeles underbar som dessert efter julmaten. Så här gör du ris à la Malta!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
11 goda och lyxiga recept på julgodisBrand logo
11 goda och lyxiga recept på julgodis

Ris à la Malta med apelsinsås

Ris à la Malta är en förvanskning av franskans riz à l’amande – det vill säga ”ris med mandel”.

Ris à la Malta med apelsinsås är ett måste på julbordet

6 portioner

Annons

Du behöver:

200 g risgryn
3 dl vatten
1 liter mjölk
¼ tsk salt
100 g mandel
1 vaniljstång
50 g (¾ dl) florsocker
5 dl vispgrädde
2 msk portvin

Apelsinsås:

½ vaniljstång
100 g (1 dl) socker
1 kanelstång
1 stjärnanis
3 kryddnejlikor
5 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk apelsinlikör, t ex Grand Marnier

Till servering:

35 g rostad, grovhackad mandel

Steg 1

Koka upp ris och vatten och låt koka under omrörning i 2 minuter. Tillsätt mjölk och salt och koka upp igen. Låt sjuda på låg värme under lock i ca 50 minuter, rör om flera gånger så det inte bränns vid. Kyl gröten.

Steg 1 – låt den kokade gröten svalna i kylen.

Steg 2

Häll kokande vatten över mandlarna och låt dem ligga i ca 10 minuter. Häll av vattnet, häll en ny omgång kokande vatten över mandlarna och låt dem stå i ytterligare ca 5 minuter. Gnugga av skalen på mandlarna i en ren handduk. Hacka mandeln grovt.

Annons

Steg 3

Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda med florsockret.

Steg 3 – dela vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda med florsockret.

Steg 4

Vispa grädden. Rör ner vaniljsocker, hackad mandel och hälften av den vispade grädden i den kalla risgröten. Vänd sedan ner resten av den vispade grädden. Smaka av och tillsätt ev mer florsocker och lite portvin.

Annons

Steg 5

Apelsinsås: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull med socker, vaniljstång, kryddor och apelsinjuice. Koka upp och låt puttra utan lock i 10–15 minuter, tills det tjocknat något. Tillsätt apelsinlikör och koka i ytterligare 2 minuter. Sila av kryddor och vaniljstång.

Steg 5 – koka upp apelsinsåsen och låt puttra utan lock i 10-15 minuter.

Steg 6

Servering: Strö mandeln ovanpå gröten och häll lite apelsinsås (varm eller kall) över.

Foto: Betina Hastoft

Annons