Risotto med rostade rotfrukter & chorizo
6 personer
Tid: 50 minuter
Du behöver:
2 morötter (i stavar)
1/2 rotselleri (i stavar)
4 palsternackor (i stavar)
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
salt och peppar
3 schalottenlökar
2 msk smör
6 dl avorioris
1 1/2 dl vitt vin
ca 1 liter hönsbuljong
2 1/2 dl riven parmesan
3 chorizo (stekta i slantar)
1 paket bacon (klippt och knaperstekt)
en näve rucola
Gör så här:
Börja med att blanda alla rotfrukter på en plåt tillsammans med olivoljan, balsamvinägern, salt och peppar. Ställ in i ugnen på 180° i ca 25 minuter.
Smält sedan smör i en kastrull med den finhackade schalottenlöken och fräs löken mjuk.
Häll i riset och fräs tills det får en glansig yta. Häll därefter i vinet och låt det koka in i riset. Fyll på med hönsbuljong vartefter vätskan sugs in, bara lite i taget, och koka hela tiden på svag värme i ca 20 minuter. Häll därefter i parmesanen och eventuellt lite mer smör. Salta och peppra och smaka av.
Lägg upp på ett fat tillsammans med de härliga rotfrukterna och den nystekta chorizon, baconet och rucolan.