Risotto med sidfläsk och sotad broccoli
29 aug, 2019
AvRedaktionen
Krämig och smakrik, toppad med godsaker – detta är en risotto som får gästerna att jubla.
Annons
4 portioner
Du behöver:
2 schalottenlökar
1 dl olivolja
3 dl risottoris, t ex aborio
2 1/2 dl vitt vin
7–10 dl varm grönsaksbuljong
1 broccolihuvud
100 g rökt tärnat sidfläsk
1 tsk svartpeppar
2 dl riven parmesan
2 msk smör
1/2 dl färska hackade örter
salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skala och skiva löken och stek i olivolja några minuter tills den blir glansig, men inte tar färg.
- Tillsätt riset och fräs riskornen genomskinliga i någon minut.
- Tillsätt vinet och låt koka in under omrörning.
- Tillsätt 1 dl buljong och låt koka in. Rör om kontinuerligt.
- Fortsätt tillsätta buljong, lite i taget, och rör om tills den kokat in, upprepa det tills risotton är krämig, men riset har kvar lite tuggmotstånd.
- Dela under tiden broccolin i buketter. Råstek i torr stekpanna tills de blir sotade och mjuknar något.
- Rengör pannan och stek sidfläsket krispigt, peppra, låt rinna av på hushållspapper.
- Rör ner parmesan och smör i den färdiga risotton och sedan färska örter. Smaka av med salt och peppar.
- Servera risotton med broccoli, sidfläsk och några extra parmesanflagor.
Recept: Sanna Kekälainen och Frida Eriksson
Foto: Kirsi-Marja Savola
Annons