Risotto med zucchini, parmesan och mascarpone
12 jul, 2022
AvMorten Shou
Nyckeln till en riktigt lyckad risotto är fina råvaror och tålamod. Vi smaksätter vår med zucchini, parmesan och mascarpone för extra lyx.
Annons
Risotto med zucchini, parmesan och mascarpone
Servera som huvudrätt eller som tillbehör till fisk, kött eller kyckling.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 liter grönsaksbuljong
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
Olivolja
50 g smör
300 g risottoris
1 dl äppelcider eller vitt vin
1 msk mascarpone
8 små zucchini (gärna med blommor)
60 g parmesan
1 citron, saft + rivet skal
Salt, nymalen peppar
Gör så här:
- Koka upp grönsaksbuljongen. Skala schalottenlök och vitlök, hacka dem fint. Häll olja och smör i en tjockbottnad kastrull och värm tills smöret puttrar lätt. Fräs lök och vitlök på låg värme under omrörning.
- Tillsätt ris och fräs ytterligare några minuter tills riset har absorberat smör och olja. Häll cider eller vitt vin i pannan och låt det ånga in. Tillsätt buljongen lite i taget så riset precis täcks – rör om försiktigt så riset inte spricker. Smaka av med salt och koka i 15–17 minuter.
- Ta bort riset från värmen, tillsätt mascarponen och hälften av parmesanen och vänd runt det ordentligt för en krämig risotto. Smaksätt med citronsaft och skal.
- Skala zucchinin och dela på längden med blommorna kvar. Stek i olja i 2 minuter, salta. Servera risotton med zucchini, resterande parmesanost, olivolja och nymalen peppar ovanpå.
Foto: Stine Christiansen
Annons