Torta di mele med vaniljmascarpone
01 jul, 2021
AvRedaktionen ELLE
Torta di mele – den italienska äppelkakan som må vara lite pillig att göra men ack så värt det! Servera i miniformat för ett vackert avslut på middagen!
Annons
Torta di mele med vaniljmascarpone
Italiensk äppelpaj, här pimpad med smörkrämsfyllning och serverad i form av vackra minivarianter.
6 portioner
Du behöver:
100 g smör
1 dl (100 g) strösocker
3 dl (200 g) vetemjöl
¼ tsk bakpulver
1 stort ägg
Smör till formarna
Fyllning:
150 g mandelmassa
1 ½ dl (150 g) strösocker
150 g mjukt smör
4 äpplen
3 msk strösocker
Vaniljmascarpone:
250 g mascarpone
½ msk vaniljsocker
½ dl strösocker
1 ½ dl vispgrädde
Gör så här:
- Riv smöret på rivjärn och vispa fluffigt ihop med sockret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten under omrörning. Knäck ner ägget och samla snabbt ihop till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen ½–1 timme.
- Värm ugnen till 175° varmluft. Riv mandelmassan och vispa ihop med socker. Tillsätt lite smör i taget och vispa till en tjock smörkräm. Skär äpplena i tunna skivor.
- Dela degen i sex bitar och rulla ihop till 6 kulor. Tryck ut till rundlar och klä 6 små smorda formar med degbitarna. Fördela smörkräm i bottnarna. Ställ äppelbitar på högkant i krämen, börja ute i kanten och fyll på med äppelbitar, lite omlott, så att de får rosform.
- Strö socker över och grädda i ugnen i 25–30 minuter. Låt svalna i formarna. Vispa upp mascarponen, vaniljsocker och socker fluffigt. Vispa sedan ner grädden, lite i taget till en fluffig smet och servera till äppelkakorna.
Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft
Annons