Så gör du vegansk ristaffel med grönsakscurry
Ristaffel med grönsakscurry och mangosalsa
Perfekt mat när hela familjen samlas kring bordet.
4 portioner
Du behöver:
350 g basmatiris
Grönsakscurry:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk kokosolja, till stekning
2 cm färsk ingefära
1 msk stött koriander
1 msk stött spiskummin
1 tsk gurkmeja
½ tsk cayennepeppar
2 msk tomatpuré
2 ½ dl grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
1 kanelstång
Salt och nymalen svartpeppar
1 litet blomkålshuvud
2 små sötpotatisar
3 tomater
250 g färsk babyspenat
100 g edamamebönor, frysta
Mangosalsa:
2 mango
1 färsk röd chili1 rödlök
1 limetill
Servering:
2 bananer
1 dl russin
1 dl kokosflingor
1 dl mangochutney
50 g rostade cashewnötter
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skala och hacka lök och vitlök fint. Stek löken mjuk i kokosolja i en stor gryta. Tillsätt färskriven ingefära, malen koriander, spiskummin, gurkmeja och cayennepeppar och stek några minuter. Rör ner tomatpuré, buljong och kokosmjölk. Lägg kanelstången i grytan och krydda med salt och peppar. Låt småkoka på medelvärme i 10 minuter.
- Ansa blomkålen och skär i små buketter. Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Skär tomaterna i kvartar. Vänd ner alla grönsaker i grytan och låt koka under lock i 15–20 minuter.
- Vänd ner spenat och sojabönor och låt koka i 5 minuter under omrörning.
- Gör mangosalsan: Skala mango och skär fruktköttet i tärningar. Skär chilin i små bitar. Skala och hacka rödlöken fint. Blanda mango, chili och rödlök i en skål. Pressa ner limesaften, blanda och låt salsan stå och dra en stund.
- Skala och skiva bananerna. Fördela banan, russin, kokosflingor, mangochutney, cashewnötter och mangosalsa i små skålar och ställ fram på bordet tillsammans med kokt ris och grönsakscurry.
Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: