6 klassiska röda viner till höstens husmanskost
1. Kantarelltoast & nebbiolo
Barbaresco Prunotto, 2020, Italien, Piemonte (22013) 299 kr.
I Piemonte hittar vi några av Italiens mest kända viner där ”storebror” Barolo med sin ”lillasyster” Barbaresco är huvudpersonerna. Vinerna görs båda på duvan nebbiolo, men Barbaresco, med sin något kortare lagring och lättare kropp, blir mer eleganta i stil och får vackra florala toner. Båda vinerna har rusat i pris de senaste åren men Barbaresco är snäppet billigare och här kan vi fortfarande hitta klipp. Nebbiolo till en toast med smörstekta kantareller är en oslagbar kombination!
2. Raggmunk & Alp-pinot
Franz Haas Pinot Nero 2021, Italien, Alto Adige (76054) 315 kr, BS.
I de nordöstra delarna av Italien, vid alpernas fot, odlar man viner på hög höjd med strävan att uppnå en frisk syra. Så högt som 1000 meter över havet har denna familjeägda producent några av de högst belägna vingårdarna i området – och här på druvan pinot noir. Vinerna blir eleganta och slanka i stilen, med aromer av röda bär och örter. Smaskens till raggmunk!
3. Biff rydberg & brunello
Brunello di Montalcino Fattoi 2017, Italien, Toscana (3097) 289 kr.
När det står Brunello di Montalcino på flaskan har vi ett vin av mycket hög kvalitet och med lång lagring på fat. Området ligger i det vackra böljande landskapet Toscana med vingårdar fulla av sangiovese, landets mest planterade druva. Här produceras viner i världsklass men det tas inte lika mycket betalt som hos grannarna i Piemonte. Än. Ett vindistrikt väl värt att investera i för dig med tålamod, extra utrymme i vinkällaren och pengar över att spendera. Korka upp till en Biff Rydberg för ultimat njutning!
4. Blodpudding & barbera
Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2021, Italien, Piemonte (74201) 199 kr.
Druvan barbera lever också sitt liv i Piemonte även om den kan ses leva i skymundan och i skuggan av nebbiolo. Den ger dock en helt annan stil på vin där bären står i fokus med en frisk syra och lägre strävhet. Barbera är ett vin som avnjuts mer till vardags och som oftast inte ska lagras lika länge. Men oj så gott det är! Med sina syrliga körsbärstoner slinker det lätt ner på egen hand, men prova gärna också till den lite otippade blodpuddingen. En solklar matchning!
5. Köttbullar & Etna Rosso
Benanti Etna Rosso 2021, Italien, Sicilien (74874) 229 kr, BS.
På sluttningen av vulkanen Etna på ön Sicilien odlar man vin som de senaste decennierna blivit världskända. Det är framför allt den inhemska druvan nerello mascalese som står i centrum och skapar viner som blir ljusa i färgen, relativt lätta i strukturen och doftar av jordgubbar och rökig mineralitet. Det bäriga drivet i vinet gör det till ett utmärkt val som kan ersätta lingonsylten till de goda köttbullarna.
6. Kalops & aglianico
Taurasi Feudi di San Gregorio, 2019, Italien, Kampanien (6282) 269 kr, BS.
Taurasi är ett område i södra Italien där man gör viner av en druva som heter aglianico. Det är en blå druva och en av de få druvsorter som faktiskt har ett färgat fruktkött. Vinerna hör till några av de mörkaste vi hittar i världen och smaken är kraftig och fyllig, med hög koncentration och strävhet. Detta vin behöver matigt motstånd och här kommer kalops och köttgrytor väl till pass.