Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rödbetsbröd med pumpakärnor

06 okt, 2011
AvSuzanne Ribbing
Gott, rustikt och sockerfritt. Det här goda rödbetsbrödet med pumpakärnor är rena hälsobomben!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

2 limpor

2 timmar

Du behöver:

50 g jäst

75 g smör eller margarin

4 dl mjölk

2 tsk salt

4 dl rårivna rödbetor (ca 200 g)

6 dl rågsikt

7–9 dl vetemjöl

1 äggvita

1 dl pumpakärnor

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degspadet fingervarmt, 37°. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet samt salt, rödbetor och rågsikt. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°. Smörj och mjöla två avlånga bakformar. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Forma till 2 limpor och lägg dem i formarna. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Vispa äggvitan lätt och pensla över limporna. Strö över pumpakärnorna. Grädda brödet i 25 minuter eller tills bröden är gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Annons