Rödbetsbröd med pumpakärnor
2 limpor
2 timmar
Du behöver:
50 g jäst
75 g smör eller margarin
4 dl mjölk
2 tsk salt
4 dl rårivna rödbetor (ca 200 g)
6 dl rågsikt
7–9 dl vetemjöl
1 äggvita
1 dl pumpakärnor
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degspadet fingervarmt, 37°. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet samt salt, rödbetor och rågsikt. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Smörj och mjöla två avlånga bakformar. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Forma till 2 limpor och lägg dem i formarna. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Vispa äggvitan lätt och pensla över limporna. Strö över pumpakärnorna. Grädda brödet i 25 minuter eller tills bröden är gyllenbruna. Låt svalna på galler.