Rödbetssoppa med jordärtskocka och skördetoast
4 personer
Tid: 25 minuter
Du behöver:
1 gul lök
400 g rödbetor
2–3 jordärtskockor
smör
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk kycklingfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev några kvistar färsk timjan
1 burk crème fraiche
Sallad:
1 rödbeta
1 polkabeta
1 morot
1/4 fänkål
1/2 pkt fetaost
färsk timjan
god olivolja
1 tsk saft från citron
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Skala rödbetorna och jordärtskockorna och dela dem i mindre bitar. Fräs lök och grönsaker en stund i smöret och tillsätt sedan vatten, buljong, fond och kryddor. Koka cirka 15–20 minuter eller tills rödbetorna är mjuka. Ta kastrullen av plattan, mixa soppan slät. Tillsätt crème fraiche och ge soppan ett uppkok. Smaka av med salt och peppar. Skala rödbeta, polkabeta och morot. Skiva dem och fänkålen lövtunt på mandolin. Lägg i en skål och blanda med fetaost, timjan, olivolja, citronsaft, salt och peppar. Rosta brödet lätt och gnid eventuellt ena sidan med en vitlöksklyfta. Toppa med skördesalladen och servera tillsammans med soppan.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner