Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rödvinsbrässerad älgbog

08 dec, 2017
AvRedaktionen
En rejäl och mustig gryta med älgbog och rödvin som värmer i mörkret. Servera med kokt potatis och rikligt med persilja.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4–6 personer

Tid: 4 timmar

Du behöver:

500 g älgbog

salt och peppar

smör

2 msk tomatpuré

5 dl rött vin, gärna kraftigt

5 dl viltfond

1 tsk timjan, torkad

1 vitlöksklyfta

5 droppar tabasco

5 schalottenlökar

150 g pancetta

200 g champinjoner

3 morötter

salt

Till servering:

kokt potatis

persilja, hackad

Gör så här:

Värm ugnen till 125°. Skär bogen i fyra större bitar och salta, peppra och bryn köttet i smör tills det får kraftig stekyta. Lyft ur köttet. Tillsätt tomatpuré i pannan, bryn hastigt och slå över vinet. Låt vinet koka i 5 minuter. Slå sedan i fonden, timjan, vitlök och tabasco. Lägg i köttet och låt grytan koka upp. Ställ sedan grytan med lock i ugnen i cirka 3 timmar eller tills köttet är mört rakt igenom och delar sig lätt. Lyft ur köttet igen. Koka ihop såsen och smaka av med salt.

Skala och klyfta löken och stek på låg medelvärme tillsammans med tärnad pancetta. Halvera och bryn champinjonerna i varm panna. Dela morötterna i lagom bitar och koka mjuka i saltat vatten. Bryt köttet i munsbitar och lägg alla ingredienser i grytan. Servera med kokt potatis och rikligt med persilja.

Rödvinsbrässerad älgbog.
Rödvinsbrässerad älgbog.

Av: Anna Wendt
Recept: Gustav Lindström
Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons