Rödvinsbrässerad älgbog
4–6 personer
Tid: 4 timmar
Du behöver:
500 g älgbog
salt och peppar
smör
2 msk tomatpuré
5 dl rött vin, gärna kraftigt
5 dl viltfond
1 tsk timjan, torkad
1 vitlöksklyfta
5 droppar tabasco
5 schalottenlökar
150 g pancetta
200 g champinjoner
3 morötter
salt
Till servering:
kokt potatis
persilja, hackad
Gör så här:
Värm ugnen till 125°. Skär bogen i fyra större bitar och salta, peppra och bryn köttet i smör tills det får kraftig stekyta. Lyft ur köttet. Tillsätt tomatpuré i pannan, bryn hastigt och slå över vinet. Låt vinet koka i 5 minuter. Slå sedan i fonden, timjan, vitlök och tabasco. Lägg i köttet och låt grytan koka upp. Ställ sedan grytan med lock i ugnen i cirka 3 timmar eller tills köttet är mört rakt igenom och delar sig lätt. Lyft ur köttet igen. Koka ihop såsen och smaka av med salt.
Skala och klyfta löken och stek på låg medelvärme tillsammans med tärnad pancetta. Halvera och bryn champinjonerna i varm panna. Dela morötterna i lagom bitar och koka mjuka i saltat vatten. Bryt köttet i munsbitar och lägg alla ingredienser i grytan. Servera med kokt potatis och rikligt med persilja.
Av: Anna Wendt
Recept: Gustav Lindström
Foto: Lisa Björner