Rökt kolja med vita bönor och persilja
Rökt kolja med vita bönor och persilja
4 personer
Lite bacon förhöjer den rökta fi skens smak i denna ”surf ’n’ turf”-kombination. Använd lättkört kolja av hög kvalitet för bästa resultat.
800 g blötlagda små vita bönor (till exempel cannellini)
3 skivor bacon
några timjankvistar
1/2 vitlök (delad horisontellt)
en näve bladpersilja (hackade blad)
2 rökta koljafi léer, cirka 600 g, utan skinn
(eller annan lättrökt fi sk, till exempel sik)
2 tjocka skivor rökt sidfl äsk
3 matskedar olivolja
några smörklickar
några timjankvistar
en näve bladpersilja
Lägg bönor, bacon, timjan och vitlök i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka i 1–1 1/4 timme, tills bönorna är mjuka. Lägg över hälften av bönorna i en mixer med hjälp av en hålslev. Tillsätt någon slev av kokvattnet och kör till en slät puré. Häll över purén i en ren kastrull. Häll av resten av bönorna, men spara kokvattnet, och lägg dem i kastrullen. Ta upp och kasta bacon, timjan och vitlök. Rör om i kastrull en och tillsätt lite mer kokvatten om blandningen är för tjock. Håll varmt. Till den rökta koljan, stek baconet i hälften av oljan tills det är knaprigt. Hetta upp en annan stekpanna rejält med resterande olja. Lägg i koljafi léerna och stek dem 1 minut. Lägg i några smörklickar och låt dem smälta, tillsätt timjankvistar och persiljeblad. Ös fi sken med det smälta smöret. Stek ännu en minut, tills fi sken är precis genomvarm. Ta av från värmen och lägg upp fi sken på ett varmt fat, spara överblivet stekfett. Låt fi sken vila ett par minuter. Under tiden, hetta upp bönorna om det behövs och rör ner den hackade persiljan (Antagligen behövs inget salt eftersom både bacon och fi sk har sälta nog). Skeda upp bönorna på varma tallrikar och lägg de rökta koljafi léerna ovanpå. Lägg på det knaperstekta baconet och häll över lite smör och olja från pannan som fi sken stekts i. Garnera med persilja och servera genast.