Rökt lax med pepparrotskräm och rågbrödssmulor
4 portioner
Du behöver:
200 g kallrökt lax
Pepparrotskräm:
1 dl crème fraiche
1–2 msk färskriven pepparrot
1 tsk citronsaft
salt och nymalen svartpeppar
Rågbrödssmulor:
2–3 skivor dagsgammalt rågbröd
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
Garnering:
4 stjälkar selleri
4 rädisor
1 knippe späda gröna blad
Gör så här:
Vispa ihop ingredienserna till pepparrotskrämen med elvisp så krämen blir luftig.
Värm ugnen till 200°. Smula rågbrödet i en skål, vänd ner olivoljan och salta. Fördela smulorna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och rosta i ugnen ca 10 minuter tills brödet är sprött.
Hyvla bladsellerin tunt på längden med potatisskalare. Lägg strimlorna i en skål med iskallt vatten i 5 minuter så de krullar ihop sig. Ansa rädisorna och skär i tunna skivor. Använder du en hel rökt laxfilé, skär den i 1/2 cm breda skivor och fördela på 4 tallrikar. Färdigskivad lax läggs bara upp som den är.
Fyll en spritspåse med pepparrotskräm och spritsa ut små klickar på tallrikarna. Klappa sellerin torr och fördela tillsammans med rädisorna på tallrikarna. Toppa med rågbrödssmulor och fina gröna blad.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft