Rökt laxburgare med krispig kål och krämig aioli
Marinering till lax:
(räcker till 1,5 kg laxfilé )
1 dl flingsalt
0,5 dl farinsocker (helst den fuktiga varianten)
0,5 dl strösocker
rökt lax
Tillbehör:
Caj P. Aioli Original
hamburgerbröd (recept här)
späda salladsblad
krispig kål, svart eller grön
olja
Gör så här:
Skär laxen i portionsbitar och gnugga i salt-/sockerblandningen. Låt den marinera i sex timmar. Ta upp fisken, torka bort överskottsmarinad och låt laxen lufttorka på galler i en timme. Starta röken eller grillen, försök få temperaturen så nära 65 grader som möjligt. Rök laxbitarna till en innertemperatur mellan 50-65 grader, beroende på hur fast och genomrökt man vill ha den.
Skölj och ansa kålbladen och låt dem torka på handduk. Lägg dem i en bunke, ringla på olja och blanda runt tills allt är täckt av ett tunt lager olja. Kålen kan tillagas på två sätt, antingen i ugn eller i grill. I ugn får kålen stå i ca 10 minuter på 200 grader tills den är krispig. På grill så rostas kålen på grillplåt i medelvarm temperatur i cirka 10-25 minuter under lock.
Här hittar du fler goda recept på minihamburgare >>
Recept: Caj P:s kock och matkreatör Anders Tegnér