Romantisk middag med råbiff, torskrygg och chokladkaka
Tips! Förbered förrätt och varmrätt samt tillbehören till varmrätten. När det väl är dags för middag fixar du snabbt till snittarna och ställer in fisken i ugnen.
Drinksnittar med blåmögelost och vinbär
2 personer
Tid: 5 minuter
En krämig mögelost med syrliga röda bär till lite rosébubbel ger mersmak.
Du behöver:
2 skivor pumpernickel
100 g blåmögelost (gärna Saint Agur)
2 klasar röda vinbär
Gör så här:
Kantskär brödet och skär i 4 delar. Lägg på en bit ost och toppa med vinbär.
Sesamrullad miniråbiff med chilimajonnäs och krasse
2 personer
Tid: 10 minuter
En lyxig råbiff med asiatiska smaker sätter stämningen direkt!
Du behöver:
2 skivor grovt formbröd
smör
salt
50 g finmalet kött till råbiff
salt och peppar
1 msk riven färsk ingefära
sesamfrön, gärna både svarta och vita
Chilimajonnäs:
3 msk god majonnäs
1 tsk fransk senap
lite chiliflakes
salladslök
krasse
Gör så här:
Stansa ut runda skivor av brödet med hjälp av ett glas. Stek brödet gyllene och frasigt i en klick smör och salta lite lätt. Blanda köttet med ingefäran och salta och peppra. Forma köttet till två runda biffar och rulla i sesamfröna så de fäster runt om. Blanda majonnäs med senap och lite chiliflakes. Lägg råbiffarna på det nystekta brödet och toppa med en klick chilimajo, strimlad salladslök och lite finklippt krasse.
Torskrygg med serranochips, rostade rödbetor med pepparrotssmör
2 personer
Tid: 1 timme
Skinkan skänker frasighet och fin sälta till den mjälla fisken.
Du behöver:
6 skivor serranoskinka
300 torskrygg
olivolja
salt och peppar
3–4 blandade betor (gärna olika färger)
3–4 msk smör
riven pepparrot
Gör så här:
Lägg serranoskivorna på ett bakplåtspapper och rosta dem i ugnen på 175° i 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna på pappret. Lägg torsken på ett ugnsfast fat, salta och peppra och ringla över lite olivolja. Baka fisken i ugnen på 175° i cirka 20 minuter. Känn på torsken lite lätt med fingret, om den känns fast och släpper i lammelerna brukar den vara perfekt. Skala och koka betorna i saltat vatten tills de känns mjuka inuti. Blanda smör med pepparrot efter smak. Servera den ugnsbakade torsken med frasiga serranochips och nykokta betor med pepparrotssmör med sting.
Mintchokladkaka
2 personer
Tid: 35 minuter
En kärleksmiddag är ju ingen riktig sådan om den inte avslutas med choklad!
Du behöver:
100 g smör
100 g mörk mintchoklad
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smör och mintchoklad i en kastrull under omrörning. Vispa ägg och socker pösigt och häll i chokladsmöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda sedan ihop allt till en slät smet. Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant, 24 cm, och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen på 175° i cirka 25 minuter. Låt svalna och pudra lite florsocker över kakan. Gott att servera med vaniljglass eller lättvispad grädde och färska bär.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips