Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Romflamberade curryräkor med jordnötssås

29 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Var försiktig då du flamberar, håll inte till under fläkten! Jordnötssåsen passar bra till alla rätter på buffén, men är särskilt god till räkorna. Du kan utesluta den kokos-smakande rommen om du vill.

1 kg räkor (skalade, men behåll skalet längst ut på stjärten)

1 msk curry

olja (till stekning)

3 vitlöksklyftor (skivade)

2 röda spanska pepparfrukter (urkärnade och tunt skivade)

1 dl mörk rom

2 limer

Till garnering: mynta

Jordnötssås:

3 dl jordnötssmör med hela bitar i

1 1/2 dl kokosmjölk

1 msk sambal oelek

2 msk japansk soja

2 msk färskpressad limesaft

1 1/2 msk Malibu (rom med kokossmak)

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och hetta upp under ständig omrörning på svag värme.

Obs! Om såsen skulle skära sig, kan man tillsätta lite kallt vatten och vispa ihop den igen.

Blanda räkorna med curryn och stek i olja i het panna under omrörning i 1 minut. Tillsätt vitlök och spansk peppar och stek ytterligare 1/2 minut.

Häll på den mörka rommen – håll pannan från fläkten och se till att det inte finns något brännbart ovanför – och tänd på. Låt lågan brinna ut. Pressa över lime, dekorera med mynta och servera med den ljumna jordnötssåsen.

Annons