Rosa lemonad och små citronrutor
Rosa lemonad
2 stora tillbringare
Tid: 10 minuter + tid i kyl
Du behöver:
8 citroner, plus extraskivor för servering
2 1/2 dl strösocker, plus extra för smak
140 g hallon, plus extra till servering
is
Gör så här:
Skala bort citronskalen med en skalare, men försök att få med så lite vitt som möjligt. Skär sedan bort så mycket vitt du kan från citronskalen, annars blir lemonaden besk. Pressa ut saften från citronerna och häll i en kastrull kokande vatten tillsammans med citronskalen, sockret och hallonen. Låt saften svalna och sila sedan av. Använd baksidan på en sked för att trycka ut så mycket av saften som möjligt. Smaka eventuellt av med mer socker och låt sedan svalna i kannor. För att servera, tillsätt några citronskivor, hallon och mycket is.
Små citronrutor
16 rutor
Tid: 55 minuter
Du behöver:
175 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl Kungsörnen extra fint mjöl (mjöl med tillsatt bakpulver)
1 dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver
2 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt
juice från 3 citroner
skal från 2 citroner
2 1/2 dl rörsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Lägg ut bakplåtspapper för att täcka en 20 cm fyrkantig bakplåt. Vispa ihop smör, bakpulver, strösocker, mjöl, mandelmjöl, vanilj och citronskal samt juice från 1/2 citron med en elvisp tills smeten blivit smidig. Häll över smeten i plåten och grädda i ugnen i 25–30 minuter. Smeten är tillräckligt gräddad när du kan stoppa ner en baksticka utan att den blir klibbig. Låt svalna.
Stjälp upp kakan på ett galler, trimma kanterna och skär i 16 stycken fyrkanter. Häll ut det rörsockret på en tallrik och häll ut citronsaft i en grund skål. Doppa varje fyrkant väldigt, väldigt snabbt i citronjuicen och sedan i sockret. Låt sedan rutorna stå på ett galler och torka så att sockerytan blir krispig.
Fler recept till afternoon tea hittar du här >>
Av: Sarah Cook
Foto: Myles New