Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rosmarinkryddad hälleflundra, rostade rotfrukter & citronyoghurt

15 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: 30 minuter

En mycket lättlagad middag som passar både vardag och fest. Tips: Även blomkål och broccoli är jättegott att rosta i ugn med lite salt och olivolja.

1/2 kg jordärtskockor

1 kg palsternacka

1/2 kg morötter

4 msk (3 + 1) olivolja

flingsalt och svartpeppar från kvarn

1 msk fänkålsfrön

1 kg färsk hälleflundra

4 kvistar rosmarin, finhackad

1 citron, rivet skal

Citronyoghurt:

1 burk (5 dl) matlagningsyoghurt

1–2 msk flytande honung

1 citron, rivet skal

flingsalt och svartpeppar från kvarn

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Tvätta rotfrukterna och dela dem i halvor. Lägg på en plåt, ringla över 3 msk olivolja och krydda med flingsalt och krossade fänkålsfrön som stötts i mortel. Blanda ordentligt.

Annons

3. Rosta rotsakerna i 20–25 minuter tills de fått gyllene färg, innan du stoppar in fisken i ugnen.

4. Lägg den hela fiskbiten i en smord ugnsform. Ringla över 1 msk olivolja och strö på finhackad rosmarin och rivet skal från 1 citron. Salta och peppra.

5. Sätt in fisken i ugnen och baka den i 10–12 minuter, beroende på tjocklek. Tänk på att fisken eftersteker en stund även efter den lämnat ugnen och behöver vila lite innan den serveras.

6. Blanda yoghurt, honung, rivet citronskal, salt och peppar. Servera till fisken.

Annons