Rosmarinkryddad hälleflundra, rostade rotfrukter & citronyoghurt
4 personer
Tid: 30 minuter
En mycket lättlagad middag som passar både vardag och fest. Tips: Även blomkål och broccoli är jättegott att rosta i ugn med lite salt och olivolja.
1/2 kg jordärtskockor
1 kg palsternacka
1/2 kg morötter
4 msk (3 + 1) olivolja
flingsalt och svartpeppar från kvarn
1 msk fänkålsfrön
1 kg färsk hälleflundra
4 kvistar rosmarin, finhackad
1 citron, rivet skal
Citronyoghurt:
1 burk (5 dl) matlagningsyoghurt
1–2 msk flytande honung
1 citron, rivet skal
flingsalt och svartpeppar från kvarn
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Tvätta rotfrukterna och dela dem i halvor. Lägg på en plåt, ringla över 3 msk olivolja och krydda med flingsalt och krossade fänkålsfrön som stötts i mortel. Blanda ordentligt.
3. Rosta rotsakerna i 20–25 minuter tills de fått gyllene färg, innan du stoppar in fisken i ugnen.
4. Lägg den hela fiskbiten i en smord ugnsform. Ringla över 1 msk olivolja och strö på finhackad rosmarin och rivet skal från 1 citron. Salta och peppra.
5. Sätt in fisken i ugnen och baka den i 10–12 minuter, beroende på tjocklek. Tänk på att fisken eftersteker en stund även efter den lämnat ugnen och behöver vila lite innan den serveras.
6. Blanda yoghurt, honung, rivet citronskal, salt och peppar. Servera till fisken.