Rosmarinkyckling med citronmarinerade rotsaker
6 personer
Tid: 1 timme och 20 minuter
Rosmarinkyckling
4 msk smält smör
4 msk soja
4 msk olja
1/2 hel vitlök (hälften pressad)
2 msk honung
1 färsk kyckling, på ca 1 1/2 kg (till exempel Hagby Gårds kyckling)
2 svenska höstäpplen (i klyftor)
1 citron (i klyftor)
1 knippe färsk rosmarin
grovt salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Blanda smält smör, soja, olja, den pressade vitlöken och honung i en skål. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Fyll kycklingen med äppelklyftor, citron, resten av vitlöksklyftorna och rosmarinkvistar. Lägg varsin citron- och äppelklyfta samt rosmarinkvist mellan lår och kropp på utsidan av kycklingen. Gnid in kycklingen med smör- och sojablandningen. Salta och peppra och strö över rosmarin, spara lite rosmarin till servering.
Ugnsstek kycklingen i cirka 1 timme. Kycklingen är klar när den har nått en innertemperatur på cirka 70°. Lägg upp på stort fat tillsammans med ugnsrostade rotfrukter och färska rosmarinkvistar.
Citronmarinerade ugnsrostade rotfrukter
6 personer
Tid: 55 minuter
Tillaga rotfrukterna samtidigt som kycklingen, men håll koll eftersom de behöver lite mindre tid i ugnen.
Du behöver:
1/2 kg potatis
2 palsternackor
4 gula morötter
4 röda morötter
200 g rotselleri
4 msk olivolja
saft från 1/2 pressad citron
salt och peppar
1 vitlök
2 kvistar färsk rosmarin
paradisäpplen (till dekoration)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skala och skär rotfrukterna i jämnstora bitar. Rör ihop olivolja, citron, salt, peppar, vitlök och 1 kvist rosmarin i en stor skål och rör ner rotfrukterna, blanda väl.
Lägg ut rotfrukterna på bakplåtspapper i en långpanna. Stek rotfrukterna i ugnen tills de är mjuka, cirka 40 minuter. Vänd dem ett par gånger så blir de jämnt rostade.
Innan servering strör du över resten av rosmarinen och lägger upp tillsammans med kycklingen.
Av: Isabelle Olander
Foto: Lena Grenfelt
Recept: Filippa Löf-Ersson
Assistent: Emma Nilsson, Kevin Trandem