Rosérisotto med balsamicomarinerade jordgubbar och halstrade räkor
25 maj, 2022
AvLinn Grubbström
AvLuisa Lorang
Rosérisotto med balsamicomarinerade jordgubbar och halstrade räkor är sommarens godaste och vackraste rätt!
Annons
Rosérisotto med balsamicomarinerade jordgubbar och halstrade räkor
Underbara jordgubbar som passar till grillad fisk, kyckling och kött också.
4 portioner
Du behöver:
500 g MSC-märkta räkor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör, till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
4 dl risottoris
2 dl rosévin
1 ½ liter färdig hönsbuljong
75 g parmesan
Balsamicomarinerade jordgubbar:
200 g jordgubbar
2 msk balsamvinäger
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
1 näve ärtskott
Gör så här:
- Skölj och snoppa jordgubbar och skär dem i bitar. Vänd dem med balsamvinäger, salt och peppar i en skål och låt marinera medan du tillagar resten av maten.
- Skala och hacka lök och vitlök och stek dem genomskinliga, men inte så de tar färg, i en traktörpanna. Krydda med salt och peppar. Skölj risottoriset och häll ner i kastrullen, låt fräsa någon minut och häll över rosévinet och låt fräsa med någon minut till. Tillsätt sedan den varma buljongen, lite i taget medan du rör om tills den kokat in. Fortsätt så på samma sätt i cirka 40 minuter tills risotton är krämig och riset kokt men fortfarande har en kärna kvar i sig. Rör ner färskriven parmesan i risotton.
- Halstra räkorna i olja i en het stekpanna i några minuter tills de är genomstekta. Servera till risotton, jordgubbarna och ärtskott.
Foto: Columbus Leth, Winnie Methmann
Annons