Rostade grönsaker med couscous, räkor och harissa
1 person
Tid: ca 40 min
Du behöver:
1/2 sötpotatis
1/2 fänkål
1/4 zucchini
1/2 röd paprika
2 vitlöksklyftor med skal
1–2 msk olivolja
1 tsk pressad citron
salt och nymalen svartpeppar
1 tsk honung
1 dl couscous
1/2 msk harissa
1/2 msk olivolja
100 g räkor med skal
1/4 rödlök
finhackad persilja
Citrondressing:
1/2 dl mezeyoghurt
1/2 klyfta vitlök
1/2 tsk rivet citronskal
1/2 tsk honung
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skala sötpotatisen och dela den i bitar. Dela fänkål, zucchini och paprika i 2–3-centimetersbitar och lägg sedan alla grönsakerna i en ugnssäker form tillsammans med de hela vitlöksklyftorna (behåll skalet på). Ringla över olivolja, citron, salt, peppar och honung, och rosta i cirka 30 minuter eller tills grönsakerna känns mjuka och har fått färg. Koka under tiden couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Blanda harissan med olivoljan och blanda ner i couscousen. Skala räkorna. Skala rödlöken och skiva den tunt. Blanda grönsakerna med couscous och räkor, och strö sedan över finhackad persilja. Blanda ingredienserna till yoghurtdressingen och servera den tillsammans med couscoussalladen.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner