Rostade rotsaker med rå rödbetsröra
Recept David Frenkiel & Luise Vindahl.
Rostade rotsaker med rå rödbetsröra
4 personer
Tid: 1 timme
I den här rätten är rotsakerna serverade som en krämig röra, ugnsbakade och råa. De är helt enkelt väldigt flexibla!
rödbetsröra:
5 medelstora råa rödbetor
2 mogna avokado
2 1/2 dl cashewnötter,
blötlagda i ca 1 timme
1 liten rödlök
1 liten ekologisk citron, juice och skal
2 msk dijonsenap
2 msk kapris
1 tsk färsk timjan
havssalt och svartpeppar (efter smak)
ugnsrostade grönsaker:
2 kg blandade rotsaker,
ex sötpotatis, jordärtskockor
jungfruolivolja
salt och peppar
till servering:
färska örter, morot, rädisa och rucola
Skala, skölj och riv rödbetorna. Häll i en matberedare tillsammans med alla de övriga ingredienserna och kör tills det blir en jämn röra. Smaka av och tillsätt mer senap, citron, salt eller peppar om det behövs. Röran klarar sig i en burk i kylskåpet i 5–6 dagar.
Sätt ugnen på 200°. Skrubba rotsakerna noga, men behåll skalet på. Skär dem i bitar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Krydda med olivolja, salt och svartpeppar. Baka i ugnen i cirka 45 minuter och rör om då och då. Servera med tunna skivor av rå morot och rädisa, rucolablad, färska örter och rödbetsröran. Ringla över lite extra olivolja innan servering.