Rostasbiff med tomatsallad och tryffelaioli
14 apr, 2023
AvPernille Skjødt
Rostas är fint mört kött som förtjänar det bästa sällskapet – alltså tryffelaioli och tomatsallad!
Annons
Rostasbiff med tomatsallad och tryffelaioli
Rostas är den möraste biten av rostbiffen och kan tillagas som oxfilé.
4 portioner
Annons
Du behöver:
4 tjocka skivor rostas
2 msk olivolja till stekning
Salt och peppar
Tomatsallad:
250 g körsbärstomater
2 nektariner
75 g babyspenat
½ rödlök
3 små gurkor, ”skolgurkor”
1 näve basilika
Citrondressing:
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
2 msk honung
Salt och peppar
Tryffelaioli:
2 äggulor
1 tsk fransk dijonsenap
2 tsk citronjuice
2 dl rapsolja
½ msk vit tryffelolja
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1 msk crème fraiche
Tillbehör:
Ev pommes, eller grillat bröd
Gör så här:
- Tryffelaioli: lägg de rumsvarma ägggulorna i en skål, tillsätt senap och citronsaft. Vispa kraftigt med till exempel stavmixer. Tillsätt rapsoljan droppvis. Rör ner crème fraiche. Smaka av med tryffelolja, pressad vitlök, salt och peppar.
- Tomatsallad: Skölj och halvera tomaterna. Skölj och klyfta nektarinerna. Skölj och torka spenaten. Skala och tärna rödlöken fint. Skölj och skiva gurkorna. Vänd ihop nektariner, spenat, rödlök och gurka i en skål. Vispa ihop dressingen och ringla över. Toppa med tomaterna och plockad basilika.
- Pensla biffarna med olja och stek dem i het (grill-)panna i 2–3 minuter på var sida. Salta och peppra och låt vila ett par minuter.
- Servera biffarna med tomatsallad, aioli och ev pommes eller bröd.
Foto: Columbus Leth
Annons