Rostbiff med pommes och gräddstuvad lök med ärter
6–8 personer
Tid: 1 timme och 30 minuter
Du behöver:
1 1/2 kg rostbiff (gärna med fettkappa)
4 msk grovkornig senap
1/2 msk farinsocker
salt och svartpeppar
2 msk whisky
4 timjansstjälkar (repade)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Putsa rostbiffen och snitta fettkappan i ett rutmönster. Lägg den i en ugnsfast form. Blanda senap och socker i en skål, salta och peppra. Bred detta över rostbiffen, precis som man täcker en julskinka.
Häll whiskyn i ugnsformen. Ställ in i ugnen och tillaga i 20 minuter, sänk temperaturen till 170° och tillaga i cirka 1 timme för medium eller cirka 1 timme och 5 minuter för well done. Ta ut rostbiffen de sista 15 minuterna och strö över timjan, sätt in rostbiffen igen. Låt köttet vila i minst 15 minuter under folie innan du skär upp det.
Frasiga hemlagade pommes frites
6 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
1 kg bakpotatisar
6 msk ankfett (finns i delikatessbutiker eller franska matbutiker på nätet)
svartpepparkorn
3 lagerblad
3 kvistar rosmarin (krossade med en kavel)
flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skär potatisen i stavar, försök göra dem så jämnstora som möjligt, cirka 2 1/2 x 1 cm. Koka dem i saltat vatten i cirka 3 minuter, låt rinna av på en ren handduk. Värm ankfettet i bakplåt och rör ner potatisen, strö över krossad svartpeppar.
Rosta i ugnen i cirka 20 minuter, vänd runt och strö över örterna. Rosta i ytterligare 20–25 minuter tills de är krispiga och gyllene. Låt rinna av på hushållspapper och strö över fling-salt.
Gräddstuvad lök med ärter
6 personer
Tid: 15 minuter
Du behöver:
25 g smör
4 små purjolökar (i diagonala skivor)
2 vitlöksklyftor (hackade)
4 citronskalsstrimlor (skär med en potatisskalare)
1 dl varm grönsaksbuljong
1 1/2 dl grädde
1/2 tsk maizena utrört i 2 tsk vatten
125 g salladslök
500 g ärter
salt och svartpeppar
1 näve slätbladig persilja (hackad)
Gör så här:
Smält smör i en stor traktörpanna, tillsätt purjolök, vitlök och citronskal och fräs i några minuter tills de börjar mjukna, men inte får färg. Tillsätt buljong, grädde och maizenaröran och låt puttra i 5 minuter. Rör ner salladslöken, lägg på ett lock och låt puttra vidare i 10 minuter. Tillsätt ärterna och låt koka 5 minuter till. Salta och peppra, lyft ur citronskalen, rör ner persilja och servera.