Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rostbiff med pommes och gräddstuvad lök med ärter

25 sep, 2015
AvCassandra Lindblom
Senapstäcket ger rostbiffen en extra smakskjuts! Den söta gräddiga såsen gör att du inte behöver göra någon extra sås till rostbiffen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostbiff med senaps- & timjantäcke.
Rostbiff med senaps- & timjantäcke.

6–8 personer

Tid: 1 timme och 30 minuter

Du behöver:

1 1/2 kg rostbiff (gärna med fettkappa)

4 msk grovkornig senap

1/2 msk farinsocker

salt och svartpeppar

2 msk whisky

4 timjansstjälkar (repade)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Putsa rostbiffen och snitta fettkappan i ett rutmönster. Lägg den i en ugnsfast form. Blanda senap och socker i en skål, salta och peppra. Bred detta över rostbiffen, precis som man täcker en julskinka.

Häll whiskyn i ugnsformen. Ställ in i ugn­en och tillaga i 20 minuter, sänk temperaturen till 170° och tillaga i cirka 1 timme för medium eller cirka 1 timme och 5 minuter för well done. Ta ut rostbiffen de sista 15 minuterna och strö över timjan, sätt in rostbiff­en igen. Låt köttet vila i minst 15 minuter under folie innan du skär upp det.

Annons

Frasiga hemlagade pommes frites

6 personer

Tid: 45 minuter

Du behöver:

1 kg bakpotatisar

6 msk ankfett (finns i delikatessbutiker eller franska matbutiker på nätet)

svartpepparkorn

3 lagerblad

3 kvistar rosmarin (krossade med en kavel)

flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skär potatisen i stavar, försök göra dem så jämnstora som möjligt, cirka 2 1/2 x 1 cm. Koka dem i saltat vatten i cirka 3 minuter, låt rinna av på en ren handduk. Värm ankfettet i bakplåt och rör ner potatisen, strö över krossad svartpeppar.

Rosta i ugnen i cirka 20 minuter, vänd runt och strö över örterna. Rosta i ytterligare 20–25 minuter tills de är krispiga och gyllene. Låt rinna av på hushållspapper och strö över fling-salt.

Gräddstuvad lök med ärter

Pommes frites och gräddstuvad lök med ärter.
Pommes frites och gräddstuvad lök med ärter.

6 personer

Tid: 15 minuter

Du behöver:

25 g smör

4 små purjolökar (i diagonala skivor)

2 vitlöksklyftor (hackade)

Annons

4 citronskalsstrimlor (skär med en potatisskalare)

1 dl varm grönsaksbuljong

1 1/2 dl grädde

1/2 tsk maizena utrört i 2 tsk vatten

125 g salladslök

500 g ärter

salt och svartpeppar

1 näve slätbladig persilja (hackad)

Gör så här:

Smält smör i en stor traktörpanna, tillsätt purjolök, vitlök och citronskal och fräs i några minuter tills de börjar mjukna, men inte får färg. Tillsätt buljong, grädde och maizenaröran och låt puttra i 5 minuter. Rör ner salladslöken, lägg på ett lock och låt puttra vidare i 10 minuter. Tillsätt ärterna och låt koka 5 minuter till. Salta och peppra, lyft ur citronskalen, rör ner persilja och servera.

Annons