Rotfrukts-fries med chiliaioli
Rotfrukts-fries med chiliaioli
6–8 strutar
Tid: 35 minuter
Rostade rotsaker blir lika överraskande gott och vackert varje gång. Servera med aioli med lite hetta.
2 morötter
1 stor palsternacka
1 stor sötpotatis
2 stora rödbetor (tunt skivade
med en mandolin)
olja till fritering
2 bakplåtspapper till strutarna
chiliaioli:
1 burk naturell aioli
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk sweet chili-sås
1/2 röd chili (urkärnad
och finhackad)
Sätt ugnen på 200°. Skala alla rotfrukter, förutom rödbetan, och dela i smala stänger, cirka 5–6 cm långa. Droppa över lite olivolja och lägg på en plåt. Rosta i ugnen cirka 10 minuter eller tills de fått färg. Sänk värmen till 150° och låt de mjukna i några minuter till.
Skiva under tiden rödbetorna med mandolin. Värm oljan precis som i föregående recept och fritera snabbt cirka 4 skivor i taget till krispiga chips. Lägg ut på papper och låt rinna av. Gör små strutar av bakplåtspapper eller annat fint papper och fyll med blandade rotruktsfries. Servera med chiliaiolin.
av Victoria Nordström
foto Lennart Weibull