Rotfruktspannkakor med salt kolasås
Kungsörnen har lanserat två nya mjöl och en brödmix som innehåller rotfrukter och vita bönor. Ett enkelt sätt att göra både bakningen och matlagningen lite grönare.
Eftersom både rotfrukter och vita bönor binder vatten ger mjölet saftiga, spänstiga degar som gör sig perfekt såväl i rotfruktsbröd som till sötare bakverk.
Testa till exempel detta recept av Agnes Gällhagen från Cashew Kitchen. Lika gott till frukost som till middag.
Rotfruktspannkakor med salt kolasås
18 st små pannkakor
Du behöver:
2,5 dl Kungsörnen vetemjöl med rotfrukter
1/2 msk bakpulver
1 tsk kanel
3/4 tsk stött kardemumma
1/2-3/4 tsk havssalt
2 dl valfri mjölk
1 dl vatten
kokosolja eller smör till stekning
Ev. rotfruktsboost: 1 dl riven palsternacka, morot eller rödbeta
Salt kolasås:
1/2 dl kokosgrädde
3/4 msk tahini
2 1/2 msk lönnsirap
1 krm havssalt
1 krm äkta vaniljpulver
Topping:
Färska bär, skivat äpple, riven kokos, hackade nötter
Gör så här
Rör samman de torra ingredienserna.
Häll sedan på mjölken och vattnet gradvis under omrörning. Rör om ordentligt tills du har en slät smet utan klumpar.
Om du vill boosta smeten med extra rotfrukter, rör i 1 dl riven palsternacka, morot eller rödbeta. Ställ åt sidan medan du förbereder kolasåsen.
I en tjockbottnad kastrull, värm försiktigt ingredienserna till kolasåsen under omrörning. När det börjar ryka om såsen tar du av den från värmen. Låt svalna något innan servering.
Hetta upp någon matsked kokosolja eller smör i en stekpanna. Klicka ut fyra små pannkakor (ca 2-3 msk smet per pannkaka) och stek gyllene på båda sidor. Upprepa tills smeten är slut.
Servera pannkakorna med salt kolasås, färska bär eller skivat äpple och förslagsvis hackade nötter eller riven kokos.