Rustika äppelknyten med pekannötter och kola
4 personer
Tid: 75 minuter
Du behöver:
3 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
150 g smör
2 msk kallt vatten
2 stora svenska äpplen (delade i klyftor)
4 msk kolasås eller dulce de leche (finns på burk i specialbutiker)
3 msk strösocker
1/2–1 dl pekannötter
2 msk smält smör
2 msk råsocker
1/2 dl äppelmos
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt smöret skuret i tärningar och blanda till en smulig deg. Häll i vattnet och blanda tills degen går ihop till en boll. Låt vila i kyl ca 15 min. Lägg upp degen på en lätt mjölad yta. Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut dem till runda plattor, cirka 2 mm tjocka. Lägg över på en bakpappersklädd plåt. Blanda äppelklyftorna med kolasåsen, strösockret och pekannötterna. Arrangera äpplena i en rundel i mitten av varje degplatta. Lämna 2–3 cm till kanten. Vik över degen vid kanterna så att de går en bit in över äpplena. Låt vila cirka 10 minuter. Pensla degen och äpplena med det smälta smöret och strö sedan över råsocker. Baka i ugnen 45 minuter eller tills äpplena blivit mjuka och pajdegen gyllenbrun. Täck med folie om de börjar bli bruna alltför tidigt. Ta ut äppelknytena och skeda över lite äppelmos.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner