Ryggbiff med hasselbackspotatis och svampsås
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Många gånger är det den klassiska, enkla maten som är allra bäst. Som frasig hasselbackspotatis med ryggbiff och gräddig svampsås. En måltid som alltid går hem!
Annons
Ryggbiff med hasselbackspotatis och svampsås
Frasig potatis och smakrik svampsås – drömtillbehör till biffen!
4 portioner
Annons
Du behöver:
4 bitar ryggbiff
Salt och nymalen svartpeppar
Smör till stekning
Hasselbackspotatis:
1 kg potatis
2 msk olivolja
Salt
1 näve färsk timjan
Sallad:
125 g blandad grön sallad
125 g björnbär
1 msk olivolja
1 msk balsamicoglace
Salt och nymalen svartpeppar
Svampsås:
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
100 g kejsarhatt eller ostronskivling
150 g shiitakesvamp
Smör till stekning
2 ½ dl vispgrädde
1 dl kycklingbuljong
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Hasselbackspotatis: Värm ugnen till 220°. Skala potatisen. Skär tunna spår halvvägs genom potatisarna och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Pensla potatisen med olja och krydda med salt och finhackad timjan. Baka i ugnen i 40 minuter, tills mjuka och gyllene.
- Sallad: Skölj och torka sallad och lägg den på ett fat. Toppa med björnbär. Ringla över olivolja och balsamico, och krydda med salt och peppar.
- Svampsås: Skala löken och hacka den fint. Pressa vitlöken. Rensa svampen och skär i skivor. Stek lök, vitlök och svamp i smör i en kastrull tills svampen är gyllene.
- Tillsätt grädde och buljong och låt såsen sjuda medan du steker biffarna. Smaksätt med salt och peppar.
- Krydda biffarna väl med salt och peppar. Stek dem i smör i en panna 2–3 minuter på varje sida. Servera med hasselbackspotatis, sallad och svampsås.
Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann, Columbus Leth
Annons